2010. október 15., péntek

Gondolatok a betegségről

fotó innen: nationalgeographic.com

Kényes kérdést érintek, mert a betegséggel való szembesülés egy rettentően kényes téma.
Betegnek lenni nagyon rossz. A legenyhébb megfázás is erőtlenné tesz minket, és napokra felborítja az élet menetét.
A krónikus, elhúzódó betegségekkel pedig még súlyosabb a helyzet. Korlátozásokkal, lemondásokkal jár, amihez nem csak nekünk, de környezetünknek is alkalmazkodnia kell.
A beteg figyelmet, törődést és gondoskodást igényel. A beteg különleges bánásmódot igényel. A beteg szeretet igényel. A beteg és a betegség mindenkitől rengeteg energiát igényel.

Thornwald Dethlefsen és Rüdiger Dahlke Út a teljességhez című könyve a következő előszóval kezdődik:
"Ez a könyv nem lesz kényelmes olvasmány, mert megfoszt attól a lehetőségtől, hogy a betegséget alibiként használjuk fel megoldatlan problémáinkra. Azt akarjuk ugyanis bemutatni, hogy a beteg nem a természet valamiféle tökéletlenségének áldozata, hanem igenis maga a tettes. És itt nem a környezetszennyező anyagokra, a civilizációra, az egészségtelen életre és más hasonló, jól ismert 'bűnösökre' gondolunk; mi a betegségek metafizikus aspektusát szeretnénk előtérbe állítani. E szemszögből a tünetek pszichés konfliktusok testi megjelenési formái, s szimbolikájuk módot nyújt a páciens mindenkori problémájának megfejtésére."

Én ugyanezt úgy fogalmaznám meg, hogy a betegség egy jelzés arra, hogy valamin változtatnunk kellene. Helyzeteken, reakciókon vagy akár az egész életszemléleten.
Ha összhangban élnénk a testünkkel - és főleg a lelkünkkel - a betegség elkerülhető lenne.
Ha figyelmesen hallgatnánk testünk jelzéseire, sok betegség megelőzhető lenne.
Ha megértenénk a betegségünket, képessé válnánk a teljes gyógyulásra.

Hamarosan indítok egy sorozatot a blogon a legelterjedtebb betegségekről, hogy az asztrológia szimbólumain keresztül megvilágítsam a tünetek mögött meghúzódó lelki okokat.
Ezt a sorozatot csupán gondolatébresztőnek szánom, hiszen, mint ahogy rólunk, úgy betegségünkről is, tökéletes képet csak egy személyre szabott elemzés adhat.
Related Posts with Thumbnails