2011. június 14., kedd

Vérző Hold

Most már csak az időjárás szeszélyén múlik minden! Örömmel látom, hogy folyamatosan szerveződnek a hold-figyelő rendezvények, készülődnek a fotósok és egyre több embert vonz ez a páratlan látványosság. Bár holdfogyatkozás gyakori jelenség, mégis a Föld meghatározott pontjain csak ritkán csodálhatjuk teljes pompájában. Ha megtehetjük, ne hagyjuk ki!
Csillagászatilag a rövid magyarázat: telihold idején a Hold a Föld árnyékába kerül, színe a földi légkörön megtörő fény miatt vöröses színezetet kap.
A horoszkópábra olvasata:


A bolygók keringési pályája eltér az ekliptikától, vagyis a nappálya síkjától, így a Földé és a vele együtt keringő Holdé is. Az eltérés metszéspontjait holdcsomópontoknak nevezzük. Ezek a csomópontok a bolygómozgásokkal ellentétes irányba, 18 év 224 nap alatt teszik meg a teljes ekliptika-kört. Az asztrológiában gyakran a sárkány fejének, illetve farkának nevezik a két virtuális pontot, amit az ábránszimbólumokkal jelöljük. Holdfogyatkozás idején a szemben álló Nap és Hold ezekhez a metszéspontokhoz kerül közel.
A jelen holdfogyatkozás a Nyilas-Ikrek vonalon jön létre (a Nap az Ikrekben, míg a Hold a Nyilasban jár), ezt gyakran "tanító tengelynek" is nevezik.
Related Posts with Thumbnails