2011. július 26., kedd

Az oroszlán

Ebben a hónapban ráduplázunk, ezért érdemes egy kicsit közelebbről is megvizsgálni az oroszlán szimbolikáját.
Erőteljesen megjelenése, hatalmas sörénye, ragyogó aranybarna bundája miatt az oroszlán ősidők óta a Napot, a férfienergiát, a királyt szimbolizálja. Az egyik legrégebbi uralkodói jelvény, sőt az állatok királyának is őt titulálják.
Ők a fény őrzői, a keleti kultúrákban a sötétség démonjai ellen védelmeztek. Egyiptomban, szfinx alakjában a piramisokat oltalmazzák, a buddhizmusban a kozmikus törvényekre ügyelnek.
Az Ószövetségben Júda törzsével, az Újszövetségben Márk evangelistával azonosítják.
A tarot-ban hozzá kapcsolódik a 11-es Erő kártya, ami ezt az évet is végig kíséri.
Alkímiában a vörös oroszlán a kén, vagyis a férfi princípium, a zöld oroszlán - a só - pedig a női.
Mondákban, mitológiákban bölcs segítő vagy nemes ellenfél.

Néhány gondolat Jeanne Ruland: Az állatok ereje című könyvéből:
"Ha az oroszlán beszökken az életünkbe, akkor arra szólít fel, hogy térjünk vissza belső középpontunkba, és cselekedjünk lényünk magvából kiindulva... A forgószél közepében rejlik az erő, a nyugalom, a mesteri tudás, az önuralom, a koncentráció és a bölcsesség.... Azok a tettek, amelyek bensőnkből erednek, erővel rendelkeznek... Elvezet az önbizalomhoz, a saját magunkba való hithez.... Az oroszlán erőt ad művünk megalkotásához és a körök lezárásához. Megtanít arra, hogy higgyünk saját magunkban, és a világot, valamint annak fejlődését kezeljük optimistán. Emlékeztet a kitartásra és a közösség védelmére, valamint arra, hogy mindennek megvan a helye és rendeltetése. Védőállatként elűzi a sötétben az árnyakat."
Related Posts with Thumbnails