2012. március 6., kedd

Viszlát, és kösz a halakat!

"So Long, and Thanks for All the Fish!"
- Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak -

Az asztrológia alapja a csillagjegyek megismerése. Ennek legegyszerűbb módja, ha megvizsgáljuk, milyenek is az adott állatok (kos, bika, rák, oroszlán, skorpió, bak, hal), az emberalakok (ikrek, szűz, nyilas, vízöntő) illetve az egyetlen eszköz, a mérleg. Ha megértjük természetüket, tulajdonképpen megértjük az adott jegy analógiáit.
Ismerkedjünk most a Halakkal égen-vízen és a világ kultúráiban...

Az ég halai
A csillagos égbolton több tengeri élőlény is található: Cet, Delfin, Aranyhal, Északi és Déli Vízikígyó, Repülőhal, Déli Hal és az asztrológia csillagjegy névadója a Halak csillagkép. Ez utóbbi egy nagyon halovány, néhány csillagból álló égi képecske.
A görög mitológia szerint Aphrodité és Erósz egy szörnyeteg elől menekülve az Eufrátesz folyóba vetették magukat, és hallá változtak. Hogy el ne sodródjanak egymástól, lábukat egy szalaggal kötötték össze. Ez az összekötőkapocs a Halak szimbólumán is megjelenik. Gyakran köldökzsinór-szerűen fonódik össze a két hal-alak, de a helyes ábrázolás szerint a felfelé és lefelé úszó halak szájait köti össze egy zsinór.
A Halak csillagkép alfa csillaga (PIS α) az Alrischa, "szalagot" jelent.
Ez mindössze 100 fényévnyire található, 3,9 magnitúdójú kékesfehér kettőscsillag.

A vizek halai
Minden egyes halfaj meghatározott környezetben él, ahol a számára legmegfelelőbb a víz oxigén- és sótartalma, illetve a benne fellelhető táplálékok. Vannak köztük plankton- vagy növényevők és ragadozók. Méreteiket tekintve a legkisebb alig 7 mm, míg a legnagyobb, a cetcápa, akár 18 méteresre is megnőhet! Megjelenésük szintén változatos: a környezetbe olvadó mocsárszürkétől a színpompás trópusi halakig minden előfordul.
A kisebb halak leginkább rajokba tömörülnek, míg a ragadozók magányosan vadásznak.
A halak közös ismertetője, hogy hőmérsékletük a környezetüktől függően változik, és hogy az oxigént kopoltyúkon keresztül a vízből szűrik ki.
Bizonyos halfajok ún. oldalvonallal, vagyis egyfajta térbeli távtapintó receptorokkal rendelkeznek, amivel érzékelik a víz rezgéseit, az áramlatokat, illetve meg tudják határozni más halakhoz viszonyított távolságukat.
A halak képesek elemezni a víz ízét, illatát, valamint a benne lévő oldott anyagokat, így tájékozódnak és találnak vissza származási helyükre. Szaporodásuk többnyire indirekt.

A mítoszok halai
A mitológiában a hal az ősi káoszhoz tartozó élőlény. A suméroknál Enki isten hal formájában mutatkozott meg az emberek előtt, a hindu vallásban pedig Matszja, Visnu isten egyik inkarnációja viselte ezt az alakot. A kereszténységben Jézus szimbóluma. Kínában és Japánban leginkább a koi pontyok jelentik a gazdagságot, a jólétet és a szerencsét. A buddhizmusban a vágyaktól, függőségektől való megszabadulás jelképe.
A hal-amulett spirituális fejlődést, érzelmi gyógyulást, tisztulást és áldást jelent.

Az asztrológia halai
A fentiekből már következtethetünk a Halak fő jellemvonásara:
Változatos, színes egyéniségek, akik nagymértékben alkalmazkodnak a környezetükhöz. A víz az érzelmeket, a tudatalattit, az álmok és vágyak birodalmát is szimbolizálja, ahol a Halak típusú emberek meglehetősen otthonosan mozognak.
Legtöbben kifinomult hatodik érzékkel, intuitív képességekkel rendelkezhetnek.
A víz alatti világban megváltoznak a látási-érzékelési viszonyok, így a misztikum, az illúzió is kapcsolódik ehhez a jegyhez.
Related Posts with Thumbnails