2012. június 1., péntek

Júniusi telihold: Lovak holdja és még tízmillió áldás...

"A tibeti nyelvben az "áldás" szó átváltozást jelent valamilyen fenség, magasztosság vagy erő segítségével. Egyszerűen szólva az áldás olyan élménynek, tapasztalatnak az eredménye, amely jobbá teszi az elmét, szellemi emelkedést idéz elő."
- Tendzin Gjaco, a dalai láma -

Újabb fantasztikus telihold (2012.06.04 12h13p) és az év második tízmilliószoros napja.
Plusz holdfogyatkozás, bár ez Magyarországról - a déli időpont miatt - ismét láthatatlan. De haladjunk szép sorjában...

Holdnevek
A júniusi telihold kelta elnevezése a "Lovak holdja". Ilyenkor a Hold a Nyilas csillagképben jár, aminek jelképe Kheirón kentaur, a lóval eggyé váló lovas, az ösztönök feletti szellemi irányítás, a bölcs tanító szimbóluma.
A virágba, termésbe boruló természet is megihlette a júniusi holdneveket: "Virág hold" (angol), "Levelek holdja" (cree indián), "Rózsa hold" (gyarmati Amerika), "lótusz hold" (Kína), "Nagy ültetés holdja" (hopi) és már megint a személyes kedvencem a dakoták nyelvén így hangzik: "Hold, amikor a júniusi bogyók megérnek".
Középkori Angliában ez a telihold a "Kettős hold" nevet kapta, mivel az Ikrek havában járunk, ez is érthető elnevezés.

A nagy tanítás tengelye
A Nap és a Hold szembenállása minden teliholdnál egy tengelyt hoz létre, ami az oppozícióban lévő jegyek energiáit emeli ki.
nagyítás a képre kattintva
A Nyilas-Ikrek szemben állása a tanításról, a megértésről, a szellemi tapasztalatokról szól, amit most a Nap-Hold házhelyzete (9-3) is felerősít.
Amikor a holdcsomópontok ilyen kiemelt pozícióban vannak egy képletben, akkor az előző életek tanulságának, a karmának a megértése is fontos lehet.
Az Ikrek a diák, a Nyilas a tanító. Más szavakkal a tézistől a szintézisig. A kérdés felvetésétől és a dolgok, a válasz megértéséig, az ezotériától az exotériáig vezető út.
Szűz aszcendensnél a hasznos és haszontalan dolgok szétválasztása történik, mint egy lomtalanításnál, egyik oldalra mennek azok a nézetek, elgondolások, hitrendszerek, melyek elavultak, másik oldalra kerülnek azok, amelyek megőrzésre érdemesek.
Lehetőségünk nyílik erre a lelki-szellemi nagytakarításra, a mélyről fakadó megérzések, intuíciók, jövőképek, elképzelések tudatosítására.

Tízmilliószorosan
Az év második buddhista teremtő napja jelképesen Buddha születésnapja.
A dalai láma gondolata tökéletesen ötvözi a mostani telihold-minőséget ezzel a bőség-nappal. Az "áldás" a belső átalakulással, a világ felé fordulással, a befogadással érkezik az életünkbe. Az "áldás" nem föntről, elérhetetlen magasságokból, hanem belőlünk fakad.
Vágyainkat, félelmeinket, örömünket, szomorúságunkat sugározzuk a világ felé, és az örök törvény alapján a világ erre rezonál.
(„Ami lent van, az megfelel annak, ami fent van, és ami fent van, az megfelel annak, ami lent van, hogy az egyetlen varázslatának műveletét végrehajtsd.” - Smaragdtábla) Az adók és a vevők is magunk vagyunk egyszerre.
Tízmilliószoros napok olyan időpontok, amikor rákapcsolódhatunk egy nagyobb, közös áramlásra, és ezekkel a "spirituális rádióhullámokkal" felerősíthetjük szavaink, gondolataink, imáink erejét. Azt azonban magunknak kell megválasztani, milyen dallamot játszunk: negatívat, rombolót vagy pozitívat, teremtőt!
Related Posts with Thumbnails