2012. szeptember 26., szerda

Tükörkristályok - kristálytükrök

„Tükör vagyok. Aki belém tekint – bármi jót vagy rosszat is mond: önmagáról beszél.”
- Omar Chajim -

A tükör mágiája az egyik legősibb mágia a világon. Nem véletlenül bukkan fel gyakran meseelemként is. Gondoljunk csak a legismertebbre - Hófehérkére - ahol a sötét lelkű királynő egy tükrön keresztül tekintett ki a világra. Alice Csodaország után Tükörországban is látogatást tett. Gyakori továbbá, hogy a családtól elszakadva a mesehősök tükrön keresztül kommunikáltak az otthoniakkal (Szépség és a szörnyeteg). Ez utóbbi elem a Harry Potterben is megjelenik.
De nem csak a mesebeli szereplők használják dimenzióutazásra ezt az eszközt, sámánok, mágusok is alkalmazták erre a célra.
Ráadásul a foncsorozott üveg megjelenése előtt a tükrök még kristályból készültek, ami saját energiájával adott még egy kis pluszt is a varázslatnak...

Bolondok aranya
Az egyik kristály, amiből tükör készült, a fenti képen látható pirit.
Bár a tükör a víz energiáját "tükrözi" a kövek, amikből készítették a tűzzel vannak összefüggésben. A pirit neve ugyanis a latin pyros - tűz szóból ered.
Összetételét tekintve vas-szulfid (FeS2), s ha kemény tárgyal megütögetjük, a pirit szikrázni kezd.
A kén miatt sárgás színű, a vastartalom miatt pedig fémes fényű, ezért hasonlatosságot mutat az arannyal, innen a bolondok aranya elnevezés.
Kristályszerkezete szabályos, így igen gyakori a fenti képen látható tökéletes hexaéderes megjelenés. Előfordulnak tárcsaszerű, sugaras képződmények is, úgynevezett pirit-napok.
A világon szinte mindenhol megtalálható, de Peru, Bolívia, Mexikó, Románia, Svédország, Spanyolország és Colorado (USA) területén fordul elő legnagyobb mennyiségben.
Üledékes kőzetek piritásványai gyorsan válnak kőzetté, így gyakran fordulnak elő bennük növényi vagy állati maradványok, csigavázak, békatetemek, fadarabok. Valamikor a XIII. században egy szerencsétlenül járt bányász holtteste helyét hatvan év alatt betöltötte a pirit.
Érdemes tudni, hogy a pirit lapjai idővel "megvakulnak".

Energiáját tekintve a pirit az önismeretben segít, "belepillantva" elfojtott emlékek, titkok kerülhetnek felszínre. Fizikai szinten az eredeti tünetekre, a testi fájdalom mögött megbúvó lelki motivációkra világít rá, tisztázza a zavaros kórképeket.
Tükörnek megcsiszolva az inkák használták.

Vulcanus lehelete
A második ilyen ásvány, az obszidián, ami nem neve, hanem eredete kapcsán tüzes, ugyanis a láva kiömlésekor, gyors lehűlés során keletkezik.
A legendák szerint egy Obsius nevű római katona bukkant rá először Etiópiában erre a kőre, de már a történelem előtti idők óta ismerték és használták.
Színe általában fekete, szürke, barna vagy zöld, de előfordulnak benne aranyló vagy ezüstös zárványok is. A képen látható ásvány krisztobalit foltokkal tarkított, úgynevezett hópehely-obszidián. Utóbbit Mexikóban, Új-Mexikóban és Utah-ban bányásszák, míg a sima obszidián a legtöbb vulkánban gazdag területeken gyakori; találhatunk Ecuadorban, Indonéziában, Izlandon, Olaszországban, Japánban, Mexikóban és az USA-ban. Az Arizonában fellelhető sötét rögöket "apacsok könnyének" is nevezik.
Aztékok és a maják különösen kedvelték ezt az ásványt, ők készítettek belőle tükröket, de fegyvernek, nyílhegynek, sőt áldozati tőrnek is használták.
Az obszidián éles széllel, kagylószerűen törik. Attól a perctől kezdve, hogy felületét vágás éri, s ennek folytán levegő - a kő egyenletes arányban vizet szív magába a légkörből. Régészek egy obszidián víztartalmának elemzéséből meg tudják állapítani, hogy mennyi idő telt el a kristály metszése óta.
A gyógyászatban hasonlóan a pirithez a lelki blokkok feloldására, elfojtott, tudatalatti tartalmak felszínre hozására, az árnyoldal integrálásra használják. Ő is sejtszinten szünteti meg az elakadásokat és indítja be a gátolt gyógyulási folyamatokat.
A majáknál Etznab istenség egyik szimbóluma és a tükör energiáját képviseli.

2 megjegyzés:

 1. Kedves Eszter!

  Ide illően felötlött bennem, hogy a pirit mellett ami még segít az árnyékoldalunkkal való szembesülésünkben az a rózsaberill más néven morganit. De, figyelem, nagyon erős hatású, csak akik már tudnak bánni, kommunikálni az ásványi kövekkel azok alkalmazzák. Erősen tükröt tartva mutatja be árnyoldalunkat, ha még nem vagyunk azon a fejlettségi szinten, vagy még nem vagyunk kész szembenézni képletesen “démonjainkkal” akkor ez rossz hatással lehet ránk. Viszont ha már elég bölcsességet érzünk magunkban, hogy a rózsaberillt hívjuk segítségül árnyoldalunk megszelídítésére, akkor kellemes oldódásban lehet részünk.
  A kő a szívcsakrához kapcsolódik, az érzelmek vonalán fejti ki önismeretünkre gyakorolt hatását.

  További csodás napot Mindenkinek!
  Edit

  VálaszTörlés
 2. Szia Edit,

  a morganit meglehetősen más rezgéssel bír, mint a pirit. Asztrológiai vonatkozásában előbbi vénuszi, míg a pirit plútói hatás.
  Itt írtam már róla: http://padparadsa.blogspot.hu/2012/10/rozsaberill-sziv-tudatossaga.html
  Szerintem a köveket bárki bátran alkalmazhatja, nem kell hozzá előképzettség. A kristályoknak elég a szeretet... :)

  Örömteli napot Neked is!

  VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails