2012. október 28., vasárnap

11.01 az Alvilág ünnepe

Az év körforgásában nyolc kiemelt kelta ünnep van: az évet a Samhain, vagyis az Alvilág ünnepe zárja.

Samhain jelentése "nyár vége". A napisten a sötétség fogságába esik, az istennő és az isten búcsút vesz egymástól. Ilyenkor a legsötétebbek az éjszakák és legrövidebbek a nappalok, a Fény pedig csak Yule ünnepén, a téli napfordulóval születik újjá.
A keresztény kultúrában erre az időszakra esik Mindenszentek ünnepe és a halottak napja, az angolszász országokban ekkor van a halloween.

Úgy tartják, hogy ilyenkor a legvékonyabb a világokat elválsztó határ, ezért jöhetnek át a szellemek a túlvilágról és ezért vagyunk sokkal fogékonyabbak mindenfajta mágiára.

Az ünnep kettős természetű, egyszerre csendes emlékezés az ősökre, az eltávozottakra, és hangos, vidám dorbézolás. Vannak akik elmélyedve gyertyát gyújtanak, míg mások maskarába öltözve kopogtatnak be a szomszédokhoz.
Gyakran egy plusz terítéket helyeznek el a vacsoraasztalnál a másvilági látogatóknak, akik főként macska alakjában teszik tiszteletüket a házaknál. Ha ezeken a napokon mellénk szegődik egy kóbor állat, gondoljunk arra, hogy akár egy rég távozott lélek is lehet, és bánjunk vele tisztelettel, bőkezűen.

A keltáknál a papok most is tűzzel köszöntötték az ünnepet. A szent tüzekből származó parázzsal világítottak az emberek a házaikban, ezzel tarották távol az ártó szellemeket. A töklámpások és a félelmetes álarcok is a boszorkányok, kísértetek elijesztésére szolgáltak.

Ez a néhány nap különösen alkalmas szeánszokra, jóslásokra.
Az ünnep mágikus gyümölcse az alma. Úgy tartják, aki Samhain előestéjén először harap almába, az házasodik legközelebb. De a meghámozott alma egyben maradt héjából is jövendöltek.
Az alma egyébként a női erőt szimbolizálja, Vénusz (Aphrodité) szerelemistennő egyik szent gyümölcse, a másik a gránátalma. Előbbi az élettel, a termékenységgel, a csábítással van kapcsolatban, utóbbi az Alvilággal; vagyis a mély tudatalattiból fakadó varázshatalommal.
Ha valaki mágikus praktikák helyett "csak hétköznapi módon" szeretné gyakorolni a spiritualitást, annak is ajánlatos ezekben a napokban elengedni, elbocsátani eltávozott szeretteit, lezárni a múlt eseményeit és felkészülni az új befogadására.

A mostani időszak rádásul egy igen erőteljes teliholddal indul. Legyünk nyitottak ezekre az energiákra, és  vállaljuk fel a bennünk rejlő múlt-lezáró, jövő-teremtő és sorsfordító varázserőket!
További olvasnivalók ebben a témában:
Imbolc - 02.02. a lángra lobbantás ünnepe
Ostara - 03.20. az ébredő természet ünnepe
Beltane – 05.01. a virágba borulás ünnepe  

Litha - 06.21. az isteni nász ünnepe
Lammas - 08.01. az aratás ünnepe
Mabon - 09.22.  a bőség ünnepe
Yule - 12.21. a fény születésének ünnepe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails