2012. október 26., péntek

Szüret holdja

„A boldogságot csak az bírja el, aki elossza. A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle.
Mert amikor bennünket elküldtek, az útra bocsátó hatalom így szólt: Rád bízok minden embert külön, kivétel nélkül mindenkit. Segíts! Adj enni! Adj ruhát! Mindenkire vigyázz úgy, mint magadra és ne hagyd a sötétségben elmerülni. Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, osszad meg!
Az egész világ a tiéd! Szabad vagy a kövektől az éterig.
Ismerd meg és hódítsd meg! Senki sem tiltja. De jaj neked, ha magadnak tartod! Amiből másnak nem adsz, legyen az arany, iszappá válik, legyen gyönyör, halállá válik.
Elbocsátlak téged is, mint mindenkit. Felelős vagy minden emberért, aki veled él, és el kell számolnod minden fillérrel, amit magadra költesz, minden örömmel, amit magadba zártál és minden boldog pillanattal, amit magadnak tartottál meg.
Most eredj, és élj, mert a világ a tiéd!”
- Hamvas Béla -

Holdnevek
Az október teliholdjának (2012.10.29, 20h50p) a legtöbb területen "szüreti hold" volt az elnevezése, mivel erre az időszakra esik a termények betakarításának vége, a bőség, a természet virágzásának elbúcsúztatása. A "hulló levelek holdja" is igen gyakori megnevezés. Észak-Amerikában az indiánok és a gyarmatosítók is "vadászok holdjának" nevezték, mert ezzel a teliholddal indult a vadászszezon. Középkori Angliában szintén erre utal a "vér-hold" elnevezés. Kínában "kedves hold" a neve. Dakota-sziúk hold-neve "hold, amikor szalagok és gyöngyök készülnek".

Többszörös varázslat
Nagyon nehezen találtam idézetet a teliholdhoz. Már majdnem bevezető gondolat nélkül hagytam a bejegyzést, amikor kinyitottam a Sors mint esély című könyvemet, és kiesett belőle egy szépen nyomtatott lap, rajta Hamvas Béla soraival.
Fény és sötét. Megosztás és megtartás. A Bika és a Skorpió lényegei... Így hát örökbe fogadtam ezeket a varázserejű mondatokat.
A képlet rajzolata is elvarázsolt. Múlt hónapban hinta,
most pedig egy tökéletes derékszögű háromszög. A Nap és Hold opponálását oldja a Skorpió jegy uralkodója, a Plútó.
Aztán belenéztem a maja kalendáriumba, ami szerint ez a nap háromszorosan is varázsló. A 260 energiamintázat közül csupán nyolc olyan van, ahol egyszerre duplázódik a szoláris energia és a galaktikus kapu is nyitva van. Vagyis nem csak belülről kifelé, hanem az Univerzumból belénk is áramlik a mágikus erő.
Mondanám, hogy ne is csináljunk mást ezen a napon, csak varázsoljunk, varázsoljunk, varázsoljunk... de hát úgyis ezt fogjuk tenni: használjuk a bennünk rejlő teremtő mágiát. Az energia szempontjából mindegy, de a végeredmény szempontjából igazán lényeges, hogy építünk vagy rombolunk vele. Épp úgy, mint a teremtő-napokon, a mostani telihold-napon is érdemes tudatosan úgy irányítani ezt a csodálatos erőt, hogy az a javunkat szolgálja.

Related Posts with Thumbnails