2012. december 20., csütörtök

A Bak jegyében 2012.12.21-2013.01.19

"Megtanulni meghalni egyet jelent azzal, hogy megtanultuk, hogyan kell élni, vagyis hogyan kell helyesen cselekedni. Nem csupán ebben az életben, hanem az elkövetkezőkben is. Ha sikerül önmagadat átformálni, és már mint átformált lény újjászületned mások megsegítésére, akkor ez a leghathatósabb segítség, amit csak el lehet képzelni. Próbáljunk meg belegondolni, milyen lenne egy olyan világban élni, ahol az emberek többsége élne a tan nyújtotta lehetőségekkel, életük jelentős részét szellemi gyakorlatoknak szentelnék, ezáltal felismernék a tudat igazi természetét. A haláluk adta lehetőséget pedig arra használnák fel, hogy a megvilágosodáshoz közelebb kerüljenek. És egyetlen céltól áthatva születnének újra, hogy mások javát szolgálják."
- Szögyal Rinpocse: Napról napra, december 21 -

2012. december 21-én (12h09p) a téli napfordulóval belépünk a Bak jegyébe. Nem csupán meteorológiailag, hanem csillagászati szempontból is megkezdődik a tél. A természet, a táj puha hótakaró, jeges föld alatt szunnyad. De a nappalok egyre hosszabbodnak, növekszik a fény: a mindennapokban ott bujkál az új tavasz ígérete. A legtöbb kultúrában a téli napforduló a Napisten (újjá)születésének ünnepe, akit gyertyagyújtással, tűzrakással, lakomákkal, imákkal, hagyományos szertartásokkal köszöntöttek.

A Bak jegye a sors fordulópontja, az asztrológiai kerék legmagasabb, déli állása. Itt rajzolódnak ki az élet valódi céljai, spirituális felemelkedésünk, a hivatásunk - az, amiért erre a világra "hívtuk" magunkat. Nyilasban megálmodjuk céljainkat, a Bakban pedig beteljesítjük azokat.

Az idei jegyforduló MC-jén a Nap, aszcendensén a Hold áll: a tengelyeken a szellem és a lélek jelzőfényei világítanak.
A négy királycsillag adja a Sorskerék keretét, a Jupiter, Szaturnusz és Plútó pedig különleges fényszög-kapcsolatával mozgatja azt.

A Kos és a Bak jegye között vibráló intenzív feszültség, ami az Uránusz és Plútó kvadrátjából adódik, most újra hangsúlyossá válik, mivel a Nap, a Hold, és a tengelyek (a horoszkóp fő alkotóelemei) ezekbe a jegyekbe kerülnek.
A Kos Hold szinte berobban a külvilágba: heves, türelmetlen, öntudatos és akaratos. Amit érez, ami megfogalmazódik benne, azt azonnal tettekre akarja váltani. Ebben az Uránusz, az örök felforgató is támogatja.
A Bak Nap ellenben óvatosságra, felelősségvállalásra, kimért előrehaladásra int bennünket. Mellette a Plútó is módszeresen "dolgozik" a régi minták, szokások, rendek átalakításán. Lélekben máshol lennénk már, fejben megalkottuk jövőbeli terveinket, de a fizikai valóságban, a körülményeinkben még közel sem tartunk ott, ahol lenni szeretnénk. Ez okozza a legtöbb belső és külső feszültséget. A december 21-i dátum változást ígért, de körbenézve sem a világvége, sem a spirituális felemelkedés, de még a boldogabb jövő sem érkezett el...
Változás persze van, folyamatosan: pörgés, kapkodás, rohanás, tervezés és újratervezés, de hogyan és hol találhatunk rá arra a változásra, amit valójában szeretnénk? Ami nem ide-oda rángat minket, hanem amivel képesek vagyunk mi magunk is együtt mozdulni? Az a változás, amivel nem elkeseredett közelharcot vívunk, hanem önfeledt táncot folytatunk?
Ez pont legbelül, az elcsendesedett elme, a nyugodt szív tudatosságában található. A Sorskereket forgató kerékagyban, nem pedig az örökké fel-le emelkedő-süllyedő külső íveken.
Ahogy Müller Péter fogalmaz a Ji-Kingben: "Mikor vagy a középpontodban? Amikor nyugodt vagy. A hurrikán „szívében” béke van. A szív békéje. Ennek a békének szelídítő ereje van. Főleg a mai dúlt világban. ... Most felvillant éberséged szikrája. Ne engedd kialudni – tápláld! Most harmóniába kerülhetsz magaddal s másokkal is. S végre ügyeidet nem vakon, hanem látó módon intézheted. A vakság előítéletet jelent. Ez most lehullhat rólad. ... Nemcsak másokkal, de a szellemi világgal is harmóniába kerülhetsz. S ezt érezni is fogod! Az ember néha beleborzong, ha megérzi, hogy „felülről” dicséretet kap! Ez a tisztánlátás (Fu) most van születendőben: mint egy új lény a tojásban, úgy rejlik még benned." 

Kiemelt napok a Bak havában:
2012.12.21, péntek
- Nap a Bak jegyébe lép (12h09p)
- a maja kalendárium fordulópontja
- Yule, a téli napforduló ünnepe
2012.12.22, szombat
- Hold a Bikában
2012.12.23, vasárnap
- Advent utolsó vasárnapja, Aranyvasárnap
2012.12.24, hétfő
- Szenteste
2012.12.25, kedd
- Karácsony ünnepe
- Hold az Ikrekben
2012.12.26, szerda
- Karácsony ünnepe
- Mars a Vízöntő jegyébe lép (1h40p)
2012.12.28, péntek
- Hold a Rákban
- telihold a Rák jegyében (11h22p): Hosszú éjek holdja
2012.12.30, vasárnap
- Hold az Oroszlánban
- Nap és Plútó konjunkcióban (14h35p)
2012.12.31, hétfő
- Szilveszter ünnepe
- Merkúr a Bak jegyébe lép ((14h52p)
2013.01.01, kedd
- Újév ünnepe
- Hold a Szűzben
2013.01.04, péntek
- Hold a Mérlegben
2013.01.05, szombat
- Hold utolsó negyed a Mérlegben
2013.01.06, vasárnap
- Vízkereszt ünnepe
- Hold a Skorpióban
2013.01.08, kedd
- Hold a Nyilasban
2013.01.10, csütörtök
- Hold a Bakban
- ötös stellium (bolygóhalmozódás) a Bakban: Nap, Merkúr, Plútó, Hold, Vénusz
2013.01.11, péntek
- újhold a Bakban (20h44p): Csendes hold
2013.01.12, szombat
- Hold a Vízöntőben
2013.01.14, hétfő
- Hold a Halakban
2013.01.16, szerda
- Hold a Kosban
Related Posts with Thumbnails