2012. december 13., csütörtök

Luca-napi újhold

"A bűbájos varázsú dolgok mindig vezetnek bennünket, s védenek is."
 - Richard Bach -

Még tizenkét nap van Karácsonyig. Vagyis tucatnyi nap, hogy végrehajthassuk az év utolsó "varázslatait". A 13-as szám eleve sokat sejtető, s mivel épp az év legsötétebb időszakának tizenharmadikájáról van szó, így természetes, hogy még több mágia és hagyomány kapcsolódik hozzá. Néhány Luca-napi szokásról már tavaly írtam, most egyéb jövendölési módszerről mesélek.

Kerek egész
Tizenkettő éppen annyi, mint az év napjainak száma, így ezt a 12 napot a következő év előfutárának tekintették, s többek közt időjóslásra is használták. A hiedelem úgy tartja, hogy Luca-naptól karácsonyig minden egyes nap az eljövendő év hónapjainak felel meg (13=január, 14= február... 24= december), és az adott nap időjárásából következtettek a hónapok időjárására. Ha például a negyedik napon erős szél fúj, akkor az új évben szeles lesz az április, ha 18-án esik, akkor júniusra sok csapadék várható.
A tizenkét éjszaka álmait lejegyezték, mert úgy gondolták, hogy az a következő év adott hónapján be is teljesül. (Már csak a játék kedvéért érdemes erre a néhány napra odafigyelni álmaink, tudatalattink üzeneteire, és egy esztendő elteltével visszaidézni, mi és hogyan teljesült belőle.)

Új-Hó-Hold
Nem csak a nappal lesz ma rövid, de éjszaka is sűrű lesz a sötétség: épp erre a napra esik az év utolsó újholdja.
A Nyilas újholdban a remények, a távoli tervek, a hosszú távú célkitűzések születnek újjá.
Ha úgy érezzük, az életünk nem abba az irányba halad, mint amit teljes szívvel szeretnénk, ezen a napon a csillagok segítségével is korrigálhatunk elképzeléseinken. A Nap-Hold együttállása a 11-es házba esik, ami nem csupán az önmegvalósítás életterülete, de a támogatók, a patrónusok is ide tartoznak. A vágyak "újratervezése" a Nyilas módszerével történik.
A Nyilas a csillagokat célozva lövi ki a nyilait, így bennünket is arra biztat: merjünk nagyot álmodni. Ezek a távolba, a jövőbe vetett elképzelés-horgonyok vezetnek a beteljesülés felé. Az életbe vetett hitünk, optimizmusunk, bizakodásunk vezet majd el hozzájuk, anélkül, hogy ismernénk minden egyes oda vezető lépést.
Related Posts with Thumbnails