2013. január 26., szombat

Farkasok Holdja - januári telihold

"A Dzsungel Törvénye beszél: mennyként öreg és színigaz.
Ha a farkas tiszteli: él; de ha megszegi: hull a csikasz.
Mint indanövény, e parancs előre s hátra mutat:
mert farkas óvja a falkát, falka a farkasokat."
- Rudyard Kipling: A Dzsungel Könyve -

2013.01.27-én, vasárnap (5h40p) egy újabb izgalmas, misztikus telihold ragyogja be az éjszakát, amit az észak-amerikai indiánok és a középkori angolok egyaránt "Farkasok holdjának" neveztek. A kemény téli időkben, mikor fogytán volt az élelem, közeledett a párzási időszak, a farkasok a hold által megvilágított terepen vadászatra hívták társaikat, és figyelmeztették a többi falkát: készüljetek, indulunk...

Farkasok törvénye
A telihold szimbolikája szorosan összekapcsolódik a farkasokkal, hiszen gyakran találkozhatunk olyan ábrázolással, ahol a farkasok fülüket hátracsapva, fejüket felszegve vonyítanak a gömbölyűvé telt holdra. A jelenségre, miszerint a farkasokat befolyásolja a hold változékonysága, tudományos magyarázat nincs, csupán feltevésekre hagyatkozhatunk. Az erős éjszakai fény jobb látást biztosít a vadászathoz, befolyásolja a tobozmirigy működését, a megváltozott mágneses erőtér pedig a szervezet biomágnesességére gyakorol hatást.
(Érdekes, hogy több tanulmány is bebizonyította, hogy a telihold csupán néhány állatfajra hat, míg az ember viselkedését, kedvét, alvási szokásait nem befolyásolja... Ezt mindenki döntse el maga, nem akarok a tudománnyal vitába szállni, maradok a farkasoknál.)
A farkasokat az elmúlt évtizedekben, évszázadokban méltatlanul negatív szerepbe kényszerítették, remélhetőleg, a Twilight és Taylor Lautner megváltoztatja a megítélésüket.
Észak-Európa ősi törzsi kultúráiban a farkasokat nagyra becsülték, a germánoknál a győzelmet jelképezték, a druidáknál pedig a közösséget védelmező totemállat volt. Úgy hitték, hogy az üvöltő holdénekből keletkezik a köd, és így nyílnak meg a másvilág birodalmának kapui.
A farkas - az éjszakával összefüggésben - képviseli lényünk ösztöni árnyoldalát, a múlt sebeit, a lélek hívó szavát.

Oroszlán-Vízöntő telihold tengelye
Ez a telihold fényszögek szempontjából olyan, mint egy pókháló, itt egy T-kvadrát húzza be, amott két trigon oldja... A tengelyeket keleten a Plútó, délen a Szaturnusz uralja.
Az Oroszlán-Vízöntő fő kérdésköre a kreativitás, amit megbéníthat a Szaturnusz "erre te úgysem vagy képes" kishitűsége, önbizalomhiánya vagy felvillanyozhat az Uránusz találékonysága, zsenialitása, inspirációi, felfokozottsága. Esetleg feldobhat a Jupiter optimizmusa, alkotóereje, nyitottsága és lelkesedése.
Bármelyik utat választhatjuk, arra most a Plútó és a Szaturnusz "nyomja rá a pecsétet".
Related Posts with Thumbnails