2013. február 5., kedd

Hold és táplálkozás

"Az asszonyok beleszülettek ebbe a térbe. Nekünk természetes a befogadás, a táplálás. Az asszonyok testi felépítése is ezt hangsúlyozza. Mégis még a mi asszonyainknak, a mi társadalmunkban is nehezére esik ezt a feladatot teljesíteni. Egyikünk sem tanulta meg, hogyan kell egyszerűen engedni, hagyni, hogy ez a dolog megtörténjen. Tudjuk, hogyan kell valamit megtennünk, tudjuk, hogyan állítsunk elő valamit, hogyan készítsünk el valamit, tudjuk, mit hogyan kell megpróbálni. De hagynunk kell, hogy nyitottak legyünk, meg kell adni magunkat, szolgálnunk kell.”
- Brooke Medicine Eagle, Nez Percé és Sioux -

A Hold mozgása az ételek elkészítésében, fogyasztásában, vagy akár az ezen alapuló tudatos táplálkozásban, diétában is iránymutató lehet.
(Az aktuális havi holdállásokat jobb oldalt, a "Havi bolygómozgások" címszó alatt megtalálod!) 

Növő vagy fogyó
A növő fázisban lévő Hold az erőgyűjtés, a beépülés és a pihenés időszaka, míg a fogyó Hold a kiürülésé, az energiafelhasználásé és az aktivitásé.
Az újhold időszaka tökéletes időzítés böjtölésre, méregtelenítésre.
Az újholdtól teliholdig tartó két hetes időszak alatt könnyebben beépülnek a tápanyagok a szervezetbe, ezért a kilók is gyorsabban szaladnak fel.
A teliholdtól újholdig tartó idő alatt azonban kevésbé kell odafigyelni mennyit és mit eszünk. 

Csillagjegyek szerint

Kos Holdnál - erősítésük immunrendszerünket, hagyma- és paprikafélékkel, csípős fűszerekkel. A vasban gazdag húsokat kombináljuk gyümölcsökkel. Az étkezés legyen energiát adó.

Bika Holdnál - csökkentsük a sóbevitelt, kerüljük az ízfokozókat. Fogyasszunk sok (gyökér)zöldséget, amit só helyett ízesíthetünk zöldfűszerekkel, petrezselyemmel, snidlinggel, kaporral.

Ikrek Holdnál - a könnyű ételeké, például az olajos öntetű salátáké legyen a főszerep. Lehet, hogy ezeken a napokon kifejezetten csipegetni vágyunk, az étkezés legyen változatos.

Rák Holdnál - valószínűleg jobban kívánjuk a szénhidrátféléket, tésztákat, süteményeket, ha hajlamosak vagyunk a hízásra, válasszunk könnyen emészthető kenyérféléket.

Oroszlán Holdnál - ügyeljünk a koleszterinszintünkre, fogyasszunk sovány húsokat, halakat. A fokhagyma és a sáfrány kifejezetten koleszterincsökkentő.

Szűz Holdnál - erős a hatás az emésztőszervekre, ezért a nehéz vagy zsíros ételekről érdemes lemondani. Gabonafélék fogyasztása esetén kerüljük a koffeint.

Mérleg Holdnál - szívesen eszünk társaságban, elsősorban édességeket, apró, változatos falatkákat. Nagyon fontos kellő mennyiségű vizet fogyasztani, hogy átmossuk a veséket.

Skorpió Holdnál - vizes jellegéből adódóan ehetünk leveseket, tésztaféléket. Fűszerek és zöldségek közül a gyömbér, a póré, a retek, a menta illik hozzá.

Nyilas Holdnál - hajlamosak lehetünk a táplálkozásbeli túlzásokra, főleg hogy jobban kívánjuk a zsírósabb, tejfölös, tejszínes ételeket és az édességeket.

Bak Holdnál - figyeljünk rá, hogy megfelelő mennyiségű ásványi anyagot juttassunk a szervezetünkbe. Ezeken a napokon hajlamosak lehetünk az egyoldalú táplálkozásra.

Vízöntő Holdnál - az étkezésben is kísérletezőbb kedvűek lehetünk, kipróbálhatunk olyasmit is, amit más napokon nem kóstolnánk meg. Szívesen fogyasztunk könnyű salátaféléket.

Halak Holdnál - az alkohol, a koffein sokkal intenzívebben hat, mint más napokon. Kerüljük vagy mérsékeljük a fogyasztásukat. Ha tudjuk, mellőzzük a húsfogyasztást.



Related Posts with Thumbnails