2013. március 11., hétfő

Harcias energiák: Mars a Kosban

„A harcos hangulatára minden egyes tetthez szükség van – válaszolta. – Különben torzzá és gonosszá leszünk. Nincs erő abban az életben, melyből hiányzik ez a hangulat. Tekints magadra! Minden sért és kikészít. Siránkozol, panaszkodsz, és azt érzed, úgy kell táncolnod, ahogy mások fütyülnek. Levél vagy a szélben. Nincs erő az életedben. Milyen ocsmány érzés lehet ez! A harcos ellenben vadászik. Kiszámít mindent. Ez az uralom. De amikor kiszámította, cselekedni kezd. Elengedi magát. Ez az elengedettség. A harcos nem a szél kényének-kedvének kitett levél. Senki sem kényszerítheti, senki sem veheti rá, hogy ártson magának, vagy a meggyőződése ellen tegyen. A harcos az életben maradásra hangolódott, és a lehető legtökéletesebb módon marad életben.”
- Carlos Castaneda: Ixtláni utazás -

Holnap kora reggel (2013.03.12-én, 7h11p) a Mars saját uralmi Kos jegyébe lép. Ez a bolygó itt és a Skorpióban tudja kibontakoztatni legerőteljesebben lényegi, harcias esszenciáját.

Amit a Marsról tudni érdemes…
Mars azonos a görög mitológia Árész hadistenével. Zeusz és Héra kegyetlen és féktelen gyermeke nem örvendett túl nagy népszerűségnek az emberek körében, mivel a csatáknak és az öldöklésnek sosem tudott ellenállni. Ha két sereg egymásnak rontott, ő belevetette magát a harc sűrűjébe, ott pedig kiszámíthatatlanul hol az egyik, hol a másik felet támogatta. Egyaránt élvezte a bátorságot, a hősiességet, de az elvesztett életek miatt sosem bánkódott. Ő volt az Alvilág legfőbb lélek-szállítója, ezért Hádésszal/Plútóval hasonló érdekek vezérelték. Ennek köszönhető, hogy második "otthona" a Skorpió jegye lett.
A harcokba fiai, Deimosz (Rettenet) és Phobosz (Iszonyat) kísérték - csillagászatban a Mars bolygó két holdját is róluk nevezték el. Szent állatai a farkas és a harkály. Leggyakrabban karddal és pajzzsal a kezében, dühödt, vad fiatal férfiként ábrázolták. (Ha mozi-hasonlattal kellene élni, Brad Pitt a Trójában Achilleuszként tökéletesen testesíti meg ezt az energiát.)

Félelmetes és kíméletlen ellenfél volt, de közben igazi "macsó" is. Ösztöni természetének, férfiasságának a legszebb istennő, a férjezett Aphrodité sem tudott ellenállni, ezért kalandjaikkal gyakran forgatták fel az amúgy sem botránymentes Olympos életét. Vad ölelkezésükből fogant a már említett két fiú. Az ő gyermekük az édes, pufók, soha fel nem növő Érosz (Szerelem), aki bátyja Antérosz (Viszontszerelem) nélkül létezni sem tudott. Ritka, meghitt pillanatukból született a gyönyörűséges Harmónia.
Így ők ketten Mars és Vénusz lettek az asztrológiai képletben a szenvedély, a szexualitás férfi, illetve  csábítás és az erotika női megtestesítői.

Harcos a csatamezőn
Mars szimbolizálja az akarat- és tetterőt, a cselekvőképességet, a megvalósító erőket, a határozottságot és az agressziót. Legjobban a Kos erőtől és élettől kirobbanó jegyében, illetve a Skorpió szexualitásától fűtött otthonában érzi jól magát. A Bika lassú és a Mérleg finomkodó közegében megfosztva érzi cselekvőerejét, férfiasságát. A Bakban összeszedettséget, keretet és kitartást kap a benne lévő potenciál, de a Rákban mindez határozatlansággá folyik széjjel.
Kedveli továbbá a tüzes jegyeket, az Oroszlánt, ahol a király mellett igazi hadvezér lehet és a Nyilast, ahol a szent háborúkért folytathat keresztes hadjáratot.
A többi jegyben peregrinus, vagyis átutazó, vándor.
Az Ikrekben és a Vízöntőben az intellektusával, eszességével vívja meg a csatáit, a Szűzben visszafogottságával, módszerességével tör utat magának, a Halakban pedig spirituális harcossá, szamurájjá válik.
Related Posts with Thumbnails