2013. július 26., péntek

A hónap kristálya: peridot, a ragyogó szív köve

"Minden szenvedély
Célja, hogy benned váljék szép csodává."
- Shakespeare: Antonius és Kleopatra -

A kristályok iránti rajongásom nem is tudom már, hogy melyik kővel kezdődött, de biztos, hogy ez a csodálatos, olajos fényű, arany-zöld színű drágakő döntő szerepet játszott abban, hogy örök szerelembe essek az ásványvilággal.
Most az Oroszlán jegyében ismét aktuálissá vált ez a kristály, így gondoltam, megosztom veletek a "Ragyogó szív kövének mágiáját".

Egyiptom királynőjének ajándéka
Úgy tartják, hogy Kleopátra szerelmének, Antonius császárnak, peridot kristállyal kedveskedett. Erre minden lehetősége megvolt, hiszen Egyiptomban már 3500 évvel ezelőtt a Vörös-tengerben lévő Zeberged-szigeten folyt ennek az ásványnak a kitermelése, és ezek a bányák az uralkodónő fennhatósága alá tartoztak.
Az ókori Rómában "Néró smaragdja" néven vált ismertté egy nagyméretű csiszolt kő, ami tulajdonképpen egy peridot, s amit a császár nagyítólencsének használt. (Akkoriban még minden zöld követ smaragdnak, a vöröseket pedig karbunkulusnak hívták.) A kristályon keresztülpillantva figyelte a gladiátorok összecsapását és az égő Róma fényeit. Jelenleg a Vatikán kincstárában őrzik ezt a követ.
Európában a keresztesek közvetítésével a középkorban terjedt el ez a kristály, ahol a barokk kedvenc kövévé vált.
Az észak-amerikai indiánok körében a mai napig igen megbecsült ékkő, sőt Hawaii-n finom szemcsés olivinhomok is vásárolható.
Oroszországban léteznek olyan csiszolt peridot kristályok is, amik egy, Kelet-Szibériában 1749-ben lezuhant meteoritból származnak.
A legnagyobb csiszolt peridot kristályt a Smithsonian Intézet őrzi, a kő 310 karát súlyú.

Szeretet és szenvedély
Bár a zöld kristályokat színük miatt általában automatikusan a Vénusz bolygóhoz sorolják, de a peridot némi Nap és Mars jelleget is hordoz. Kristályszerkezete miatt az asztrális síkhoz, a szeretet megnyilvánulásához és az érzelmi kommunikációhoz kapcsolódik, zöld színe miatt pedig a szívcsakra területén fejti ki legerőteljesebben a hatását. De kémiai összetételét tekintve magnézium-vas-szilikát, ez a meghatározója az olajos zöldes színárnyalat kialakulásának. A peridot energetikailag összességében az Oroszlán jeggyel mutat analógiát.
Miben segíthet nekünk a peridot?
Elvezet bennünket a szív-középponthoz, mégpedig úgy, hogy lebontja a bénító érzéseket, a félelmet, a bűntudatot, a haragot, ezáltal megélhetjük a tiszta szeretetet és a szenvedélyt.
Related Posts with Thumbnails