2013. július 6., szombat

Holduralom - újhold a Rákban

"A dolgok a maguk létében, teremtett vagy teremtetlen valóságukban vannak és csodálatosak. A mi érzékenységünk, a mi befogadásunk hibásodott meg, a mi érzékeink fogyatkoztak meg, mert a Szépséget és a Boldogságot, a Fényt csak kívül kerestük, vagy tán már nem is kerestük. Pedig az belül van és mindig belül volt, így most is belül van. Keresésünk igazolja a hiányt, a hiány tanúsítja, hogy ebben a fájdalmas világban vagyunk és élünk, de mégsem egészen ebből a világból élünk."
- Várszegi Imre Asztrik -

2013. július 8-án, hétfőn, 8 óra 16 perckor (budapesti idő szerint) izgalmas, tiszta, vizes energiákkal Rák újhold lesz. Az újhold mindig a megújulás, az új kezdet lehetőségét nyújtja számunkra - ebben a hónapban az érzelmek területén. 

Érzelmek uralta képlet
asztrológiai megközelítésben
Nap és a Hold együttállása mellé csatlakozik a születési uralkodó Merkúr is (a Szűz aszcendens kapcsán), de a Fekete Hold Lilith-tel konjunkcióban lévő Jupiter is a Rák jegyében - ezáltal a 11-es házban vendégeskedik.
A Szaturnusz, Neptunusz trigon királyi csúcsán most a Jupiter - Lilith áll, a víz-elemeket kötve össze a levegős házakkal.
A deszcendens tengelyen a Neptunusz együtt áll a Hattyú csillagkép alfa csillagával a Deneb Adige-vel. Az MC-t az Algol uralja, legutóbb ilyen a 2012. november 11-i napfogyatkozáskor volt.

Elengedés és befogadás
a holt hold misztériuma
A nők a Hold ciklusait követik, így a női misztériumok mindig is a hold fázisaihoz kapcsolódtak. A hold három arcából a holt hold a sötét fázis, amihez a női bölcsesség ereje társul. A telihold a szexualitás és a termékenység ünnepe, míg a szemben lévő újhold a megtisztulás időszaka.
A természeti népeknél a nők arra a három napra visszavonultak, hogy a hold-sátorban/kunyhóban női körben töltődjenek, meditáljanak.
Mialatt az életerő (vér) távozott a testből, a nők fogékonyabbá váltak a környezet rezgéseire. (Gondoljunk csak bele, hölgyeim, mennyivel érzékenyebbek vagyunk azokon a napokon a szagokra, az érintésekre.) Ezért nem főzhettek, nem vehettek részt gyógyító szertartásokon, mert az éltető energiák mind feléjük áramlottak. Az elengedéssel megnyíltak a finomabb energiák befogadására. Így az elvonulás alatt született álmokat, megérzéseket és sugallatokat is kiemelten kezelték.
A női szakralitás az évezredek során erősen megkopott (sőt a fogamzásgátlók teremtette mesterséges ciklikusságban szinte el is veszett), de minden nőben ösztönösen ott él ez az ősi erő. Most az ereje teljében lévő Rák újholdnál nem árt erre emlékeztetni magunkat.

A Rák újhold
mindennapi üzenete
Az átrendeződés folyamata zajlik már egy ideje és a Rák jegybe lépésekkel (sorban: Lilith, Nap, Jupiter), illetve a nagy víz-királytrigonnal az érzelmi energiák kerülnek fókuszba.
A bennünk kavargó érzéseket kell most renddé, valósággá, nyilvánvalóvá formálni.
Minden teremtés a káoszból (vagy ahogy Jung fogalmaz: a kreatív káoszból) fakad, ami a női energetikát, a mélységet, a sötétséget, az érzelmeket, a tudatalattit képviseli. Ez a mítoszok ősvize, őstojása.
A kezdet és a vég, az önmagából kiemelkedő és önmagába visszahulló körforgás, a létezés ritmusa.
A végtelen lehetőségek születésének mágikus pillanata. Itt még nincs egyetlen - itt még minden van.
Ahogy az ősi női erő feledésbe merült, úgy az érzelmek és a megérzések is átalakultak.
A férfias pólus, az intellektus szűrőjén keresztül bukkannak a felszínre még bennünk, nőkben is, s ahogy a friss forrástól a tenger felé futó folyókat, úgy ezeket az emóciókat is félelmek, szorongások, ambíciók, keserűségek "mérgezik".
A Szűz aszcendens mint egy finom filter ezt most megtisztíthatja, megértéssé formálhatja. A tiszta érzések mellé a tisztánlátás ajándéka társul.
Ha képesek vagyunk "lemosni" magunkról azokat a régi mintákat, amikre nincs többé szükségünk, készen állhatunk az új élet beengedésére.
Ahogy a női misztériumokban, így a mindennapokban is: az elengedés aktusával válunk a legbefogadóbbakká.
Related Posts with Thumbnails