2013. augusztus 10., szombat

Hulló csillagok - égbe szálló kívánságok

"Egy kívánság sem hiábavaló, és egy kérés sem haszontalan. Mindenki tudja, hogy mivel táplálja a lelkét."
- Paulo Coelho -

Tévedés, hogy az életben a valódi fordulatok látványosan, tűzijátékkal, harsogó zenével és pezsgőspalackok pukkanásától kísérve köszöntenek be. A fordulópontok emberi szemmel láthatatlanok. Mélyen, legbelül a szívekben fogannak, aprócska, ám annál nagyobb horderővel bíró vágyak formájában.

Ezekre a sóhajtásnyi fohászokra az Univerzum elementáris módon reagál: azonnal átrendezi az élettervet. Találkozásokat, lehetőségeket sodor az utunkba, és fiktív jelzőtáblákat helyez elénk, ilyesforma feliratokkal: „Bátran!” „Erre!” „Előre!”. Az álmodozó pedig csak áll döbbenten, megriadva a dolgok váratlan alakulásától. Erős késztetést érez, hívja a kaland, végül aztán mégsem lép előre. Sőt, inkább megszokásból hátrálni kezd. De a vágy beteljesülésének ígérete olyan heves, olyan édes, olyan lehengerlő, hogy nincs többé megállás. Túlcsordul a szíven és eggyé olvad a mindenséggel. A dolgok irányítása észrevétlenül kicsúszik az ember markából.

Szerencsére a megüresedett kezek sem tétlenkednek: fehér zsebkendőt lengetve intenek búcsút az unalmassá vált, megszokásokkal és rutinoknak zsúfolt hétköznapoknak. S így tárt karok fogadhatják az élénk, lüktető, szenvedélyes új életet. Ám, ha egy hosszú percre elmélyülten figyelünk, felfedezhetjük magunkban a morzsányi vágy-magvak elvetésének pillanatát...

Csillagles
Augusztust gyakran a csillaghullás havának is nevezik, mivel 11. és 13. között vonul át az égen az egyik legismertebb, legfényesebb és legsűrűbb csillaghullással járó meteorraj: a Perseidák.

Ez az "égi méhkas" tulajdonképpen egy üstökösből (109P/Swift-Tuttle) kiszakadt anyagtörmelék-felhő, tele porszemcsékkel, amik a földi légkörbe érve felhevülnek és felizzanak végül teljesen elpárolognak.

Legintenzívebb csillagesőre 11-ről 12-re virradó éjjel és hajnalban számíthatunk, ilyenkor akár 60-100 felvillanó és fénycsóvát húzó meteort is megszámlálhatunk az égen.
A megfigyelésre legalkalmasabb a városi fényektől távoli, sötét égbolt.

Aranyeső, néphiedelem és lázadó csillagok
A Perseidák nevének jelentése "Perseus családja", mivel a meteorraj kisugárzási pontja (radiánsa) a Perszeusz csillagkép területére esik.

Perszeusz királyfi születési történetében is felfedezhetjük a hullócsillag-motívumot, hiszen édesanyját, Danaét Zeusz aranyeső formájában csábított el.

Az emberi lét és a csillagok története szorosan összefonódik, így bizonyos mítoszok szerint a sorsistennők az újszülött élet fonalát egy-egy csillaghoz rögzítették, és amikor a halál szétszakította ezt a köteléket, a lezuhanó lélek magával rántotta a csillagot is.

A keresztény néphagyomány "Szent Lőrinc tüzes könnyeinek" nevezi ezt a meteorzáport. Ehhez az égi jelenséghez gyakran félelemmel teli hiedelmek társultak, s halált jósló óment véltek felfedezni benne, mivel az égbolt fixnek vélt, biztonságot és tájékozódást adó fénylő pontjai "kimozdultak" a megszokott kerékvágásból. Más megközelítésben a Purgatórium tisztítótüzéből felszabadult, megtisztult lelkek suhannak át hullócsillag képében az égen. De a nomád népeknél egy leány ártatlanságának elvesztését vélték felfedezni a csillaghullásban. (Ezt még Petőfi Négyökrös szekér című versében is felismerhetjük, amikor Erzsikével "választanak maguknak csillagot".)

A skandináv mitológia szerint a hullócsillagok eredetéhez rendhagyó történet fűződik. Kezdetben az ég összes csillaga össze-vissza száguldozott, mígnem az istenek mindegyiknek kijelölték a helyét és pályáját. Ám néhány lázadó csillag üstökösként tovább kóborolt az égen, kivonva magát az isteni rend és terv alól. 

Óhajcsillag
Manapság a meteor-aranyesőhöz fűződő legismertebb hagyomány, hogy aki megpillant egy hullócsillagot az égen, az belesuttogja az éjbe szíve óhaját, és a kívánság valóra válik.

A tarot-ban a 17-es, a kozmikus rend, az új reménység és a főnix száma kapcsolódik a "Csillag" laphoz. Itt a kívánságok hatalmával találjuk szembe magunkat.

Van egy mondás: "vigyázz mit kérsz, mert még megkapod!". Ezért a tarotlap a kívánságcsillagon keresztül az alázatra és a kitartásra tanít bennünket. Itt nem az "úgy vágyom egy pónira, sportkocsira, dögös pasira" óhajokról van szó, hanem azokról a vágyakról, melyek közelebb visznek bennünket valódi rendeltetésünkhöz.

Most az égi csillagállás is ehhez próbál közelebb vinni mindenkit, mivel a Perszeusz alfa csillaga, az Algenib vagy más néven Mirfak részese az Uránusz, a Jupiter és a Plútó közötti fényszög-kapcsolatnak (egzakt kvadrátban van a Plútóval). Ezen keresztül a jövőbe, az átalakulásba, a felszabadulásba vetett hit és bizalom formálódik bennünk, rengeteg belső feszültséggel, kétséggel kísérve a folyamatot. Az Algenib üzenete is ez: siker, emelkedés, nagy eredmények, de küzdelmek árán (Baktay).

Hullócsillagokat kutatva vagy csak befelé, magunkra figyelve: higgyünk a vágyaink és a csillagok erejében!
Related Posts with Thumbnails