2013. szeptember 21., szombat

Fordulatos kapcsolatok: a Mérleg hónapja

"Mint egy kerék, ami forog, szinte soha meg nem áll,
így az ember tipeg-topog, örök útvesztőben jár.
Mint a mámor, ami kerget, ami űz és visszatart,
mint az óra, mit percek szédült karneválja hajt.
Látod, mindig egymást váltva jön az árnyék meg a fény,
míg a világ körbe-körbe forog fáradt tengelyén,
vihar tépte szárnyakon, mint egy régi szélmalom."
- Michel Legrand -

2013.09.22-én, vasárnap (budapesti idő szerint 22 óra 35 perckor) a Nap átlép a Szűzből a Mérleg jegyébe. Ez az őszi napéj-egyenlőség időszaka. A most következő negyedév a nappalok rövidüléséről, a természet elcsendesüléséről szól. A fák pompás őszi színeket öltenek, szűrt fények játszanak a faleveleken, az emberek pedig fázósan, az elmúlás hangulatától megérintve közelebb húzódnak egymáshoz.
Az aszcendenssel megszülető "én" a Mérleg jegyénél eléri az árnyékpontját, szembesül a rajta kívül létező világgal. A lélek önmaga tükröződését keresve találkozik másokkal és igyekszik összekapcsolódni a kiegészítő pólusával. Célja az újraegyesülés, hogy a benne lévő hiány és a kettőjük közt feszülő ellentét a harmónia erejévé váljon.

Mérlegelő hinta 
Mit mutat az égi térkép?
A Mérleg jegye nem is indulhatna stílusosabban, mint egy mérleghintát formázó T-kvadráttal.
Egyik oldalon a Skorpióban járó felszálló holdcsomópont, Szaturnusz és Vénusz, míg a másikon - a Bika jegyében - a leszálló holdcsomópont és a Hold. A tengely pedig az Oroszlán Marson egyensúlyoz.
Ez főleg érzelmi feszültségeket hozhat a felszínre, felkorbácsolva a szenvedélyeket, az indulatokat. Megnyilvánulása végletes is lehet: féltékenységgel, kapcsolati hatalmi harcokkal, "se veled, se nélküled" játszmákkal kísért. (A folyamat a következő időszak "nagyon" skorpiós energiáira készít fel bennünket.) A Bak Plútó a hetes házból tartja-támogatja ezt a libikókát, hogy az ne billenjen sem egyik, sem másik szélsőségbe, hanem helyette inkább intenzív, mélyreható változásokat indítson el.
Az aszcendens-deszcendens tengelye is egyensúlyoz, itt a Mérleg Nap áll a talpponton. Fényszögek nélkül igyekszik diplomatikusan "kimaradni" az eseményekből, elodázni, halogatni a döntéseket. Pedig az önmagunk melletti elköteleződés elkerülhetetlen. A belső békét nem másoknak való megfeleléssel vagy önfeladással lehet megteremteni. Olykor konfrontálódni kell érte. A béke nem rajtunk kívül, mások függvényében létező valami. Hanem belső lelkiállapot.

Tükröződések
A Mérleg hónap elsősorban a külvilággal szembesít minket, ezért a kapcsolatok fokozottan előtérbe kerülnek. Akinek van párkapcsolata ezért, akinek nincs, azért foglalkozik ezzel a kérdéssel.
"A lelki társak gondolata még Platóntól származik. Tudod, az ókori görög filozófus elképzelése szerint az embereknek négy karjuk, négy lábuk és két arcuk volt. Zeusz fenyegetve érezte magát az erejüktől, ezért kettévágta őket, arra ítélve bennünket, hogy életünkben végig a másik felünket keressük." ez az idézet a Dr. Csont című filmből van, de Coelho Tizenegy percében is találkozhatunk ezzel a történettel.
Ám a lelki társ nem egyetlen valaki. Lelki fejlődésünk, érettségünk és kész/ségünk függvényében különböző lelki társakkal találkozunk az úton. A lelkek energia-szinten csatlakoznak össze: a vágyakra, reményekre, gondolatokra hasonló vágyak, gondolatok, remények reagálnak, s kiegészülést keresve jönnek létre a sorsközösségek. Tükörre vágyunk, amibe pillantva önmagunkat látjuk. Ha drámák, önbecsapások, belső harcok, küzdelmek, elvárások, megalkuvások, bizonytalanságok vannak bennünk, előbb-utóbb a kapcsolatainkban is ezt látjuk viszont. A lélek az árnyékaival szembesülve tapasztalja meg a saját fényét.
Ebben az időszakban lehetőségünk lesz a kapcsolatainkra más szemmel tekinteni. Akár az önismeret felől közelítünk, akár vitás helyzetekbe megyünk bele, megtörténik az átértékelődés. Lezárhatunk, elengedhetünk magunkban olyan én-képeket, amiket már nem akarunk tovább cipelni, s amiket már a kapcsolatainkban sem akarunk viszontlátni.
Itt, a Mérleg havában még mérlegelhetjük, mi is az, amit elengedünk és mi az, ami maradjon. A Skorpióban pedig megtörténik a metamorfózis.

Mérleg havi horoszkóp csillagjegyek szerint:
a Mindennapi nők oldalán 

Jelentős napok a Mérleg havában:
2013.09.22, vasárnap
- Nap a Mérleg jegyébe lép (22h35p)
- Mabon, a bőség ünnepe
- őszi napéj-egyenlőség
2013.09.25, szerda
- Szaturnusz és felszálló holdcsomópont együttállása
2013.09.29, vasárnap
- Merkúr átlép a Skorpió jegyébe
2013.10.05, szombat
- újhold a Mérlegben(2h35p)
2013.10.07, hétfő
- Vénusz a Nyilasban
2013.10.15, kedd
- Mars a Szűz jegyébe lép
2013.10.19, szombat
- telihold (1h37p): Vadászok holdja
- Magyarország területéről is látható (!) félárnyékos holdfogyatkozás

Hold a jegyekben:
09.24, kedd: Ikrek
09.26, csütörtök: Rák
09.29, vasárnap: Oroszlán
10.01, kedd: Szűz
10.04, péntek: Mérleg
10.06, vasárnap: Skorpió
10.08, kedd: Nyilas
10.10, csütörtök: Bak
10.12, szombat: Vízöntő
10.14, hétfő: Halak
10.17, csütörtök: Kos
10.19, szombat: Bika
10.21, hétfő: Ikrek
Related Posts with Thumbnails