2014. február 27., csütörtök

A Halak újhold szerencséje

„Legtöbbször nem tudjuk, valójában mire várunk. Vannak, akik olyan állhatatosan várnak, hogy közben elmúlik az ifjúságuk, elsuhannak mellettük a lehetőségek, elszáll az életük, és nem veszik észre, hogy valami olyasmire vártak, ami mindig is ott volt körülöttük… A fenébe is! Mikor kezdünk már el úgy élni, hogy megértjük az élet sürgető dübörgését? Ez itt most - ez a mi időnk, ez a mi napunk, ez a mi nemzedékünk… nem pedig a múlt valamely aranykora vagy a jövő ködös utópiája… Ez itt az időnk… akár lelkesedünk érte, akár nem. Ez itt a mi időnk még akkor is, ha gyakran kiábrándítónak, fárasztónak, unalmasnak találjuk. Ez az élet, a mi nekünk adatott… és múlik, múlik… Mi a csudára várunk hát?”
~ Talmud ~

A Halak újhold 2014. március 1-jén, budapesti időszámítás szerint reggel kilenc órakor lesz. Izgalmas konstelláció ígérkezik, mivel a Nap és a Hold együtt áll az uralmi Neptunusszal. Erre ad támogató (egzakt trigon) fényszöget a Halak jegy másik születési uralkodója, a Jupiter a Rákból.

Lélektervezés

Az újhold asztrológiai üzenete: újjászületés lehetősége az adott életterületen. Mivel erős egységbe kerül az akarat és az érzelem, így ennek érdekében hatalmas energiákat mozgósíthatunk.
A Halak újhold mélyebb megértéséhez érdemes előbb magáról a Halak létállomásról beszélni egy kicsit.
Az asztrológiai évkör, a létbe lépés a Kos jegyével, illetve az aszcendenssel kezdődik. De a születés pillanatát megelőzi kilenc igen fontos hónap. Ez a "lélek-tervezés fázisa".
A köztes lét állapotában rendkívül érzékenyek vagyunk mindenféle rezdülésre, az ott szerzett impressziók, élmények akár felnőttkorunkig is elkísérnek bennünket.
Magunkba isszuk a szülők hozzánk való viszonyulását, a köztük lévő kapcsolat milyenségét éppúgy, mint például a zene szeretetét.

Sejtések és megfoghatatlan ideák formálnak, anya és apa vágyai, félelmei, bizonyosságai és bizonytalanságai. A lélek itt még rugalmasan jár ki-be a test szűkösségéből a határtalan transzcendens világba, így az ott szerzett tapasztalatokkal is gazdagítja önmagát. A Halak csillogó illúziói, teremtő fantáziája hoz létre bennünket.
Mind káprázatból születünk, és életünk folyamán ennek a káprázatnak a szövetét szőjük tovább.

Függőségek

Ehhez a jegyhez rendelik azokat a függőségeket, amik elbódítják az elmét, megváltoztatják a tudatállapotot. Ám nem csak az alkoholról vagy a drogokról van szó. Itt találhatók a világról alkotott (ahogy az előző bekezdésben írtam: mélyben fogant) elképzelések is, amiktől kiszolgáltatva függünk.
Mindenkinek az életében számtalan olyan zsinór van - öntudatlan tapasztalatok (előző életek, magzati kor, hozott minták, társadalmi-kulturális örökségek) - amikbe belegabalyodtunk. És éppen úgy, ahogy a XII-es tarot kártyán az Akasztott, fejjel lefelé lógunk.
Nehéz ezekből kikeveredni, mert az illúziókat a valósággal azonosítjuk. Pilinszky így írt erről: "A valóság a lélek, az illúzió a világ. Rettenetes, hogy mi fordítva élünk. Ténynek vesszük a világot, mivel merevebb, közönyösebb, és "tényszerűbb". Holott csak formája a rugalmas léleknek, mint pohár víznek a pohár."
De minden függésben ott van a felszabadulás vágya, minden magunkon cipelt keresztben a megváltás sürgető sóvárgása.

A szerencse arany szálai

Az asztrológiai képletben (ebből következően az emberi életben is) a legnagyobb dolgok a sötétben, a csendben születnek. A világ számára mindig látványosabb a robbanás, a csillagszórós, hangos belépő, mint amilyen a virágba boruló, bódító-zsongító, vérpezsdítő Kos jegye.
A Halaknál "csupán csak" megálmodjuk az életet.
A leszületés után már mindenkinek kész az életterve, de azt folyamatosan alakíthatjuk, finomíthatjuk, színesíthetjük.
És olykor ehhez kapunk grátisz néhány különleges fonalat.
Most is.
A Halak jegyének két uralkodója adja át ezeket. A Neptunusztól fogékonyabbá válhatunk a láthatatlan dolgok iránt, felfokozódhat az érzékelés. A Jupiter pedig önbizalommal, optimizmussal, gazdag érzelmekkel, mi több, szerencsével ajándékoz meg bennünket.
Ahhoz, hogy ezeket a plusz szálakat beleszőhessük az életünkbe, néhány zsinórt bizony el kell oldozni. Mindenkinek egyediek ezek az álmok, mindenkinek egyediek a függései. Azt magunknak kell megnevezni, mi az, amit el tudunk engedni ahhoz, hogy valami mást be tudjunk fogadni…

A csapda a Halak passzivitása, folytonos elvágyódása lehet. Majd valamikor… Egyszer, egy szebb jövőben… Ha úgy állnak a csillagok… A "valamikor", a "szebb jövő" most van. A csillagok pedig úgy állnak.
Ne várjuk kívülről a megváltást, tegyünk érte. Fordítsunk önmagunkra egy kis figyelmet, gondoljuk végig, mit szeretnénk, mi az, amit megálmodtuk magunknak. S ha kell, álmodjuk újra!
Majd kezdjünk el élni! Lehet, hogy a változások sokáig észrevétlenek maradnak, de mégiscsak gyökeret eresztenek, szárat bontanak a csöndben. S a tavasszal együtt kiemelkednek a homályból. 
Related Posts with Thumbnails