2015. április 4., szombat

Égi-földi alkímia: telihold és teljes holdfogyatkozás a Kos havában

"A jelen a múlt lenyomata, minden, ami benne van, következmény, okozat." (Henri Bergson)

2015. 04. 04-én, budapesti idő szerint 14 óra 06 perckor lesz telihold és teljes holdfogyatkozás. Mivel kora délutánról van szó, a Nap fent ragyog az égen, vagyis a fogyatkozás hazánk területéről nem látható. A Csendes-óceán, Új-Zéland és Ausztrália keleti partjain élők azonban tiszta időben megfigyelhetik a jelenséget.
Érdekessége a holdfogyatkozásnak, hogy a totális szakasz rendkívül rövid, mindössze 4 perc 43 másodpercig tart - 1529-óta nem volt ilyen rövid teljes fogyatkozás. (További infó a a nol.hu oldalán)

Az "éppen most" ideje

A bevezetőből kiderül, hogy ma szinte csak egy pillanatnyi a telihold. De micsoda pillanat! A Nappal együtt áll az Uránusz, a Plútó kvadrátolja, a Jupiter pedig feloldja a Hold-szembenállás feszültségét.
Az átváltozás alkímiája, a megváltás lehetősége (Húsvét Nagyszombatján) felragyog ebben az időminőségben.

Az idő absztrakt és relatív. A hétköznapokban is érzékelhető mindez. Másképp viszonyulunk hozzá gyerekként-felnőttként, ébrenlétben vagy álomban, izgatott várakozással kísért helyzetekben, a kedvessel eltöltött percekkel vagy vészhelyzet esetén. A spirituális írások, gondolkodók, vallások nem csupán az idő rugalmasságáról beszélnek, hanem jelen-létről tanítanak. Minden most van. És ebben a "most"-ban ott van minden megtörtént múlt, elkövetett hiba, mélyre zárt félelem éppúgy, mint számtalan lehetséges jövőterv.
A múlt időt nem felülírni, kiradírozni kell, hanem elfogadni. A jövőre pedig nem várakozni, hanem itt és most elkezdeni élni.

A jelen olvasztótégelye

Hogy a szimbólumok nyelvén is megértsük ezt a kifejezést, gondoljunk az asztrológiai ábrázolásokra.
A Nap a végtelen szellemiséget szimbolizálja kör tökéletességével, a Hold félköre a lelkiséget reprezentálja. A Plútó egyesíti a kettőt: körben a félkör, vagyis a szellem és a lélek összeolvadása, a fény és a sötét, élet és halál polaritása.

Kissé elvontabbra sikeredett ez a bejegyzés, mint szerettem volna, de itt olyan mély, belső átalakulások, sorsfordító pillanatok zajlanak sokunk életében, hogy nehéz a megélésükről, és főképp a következményekről beszélni. Azért megpróbálom "lefordítani".

Régi - akár karmikus, akár családi vagy személyes élettapasztalatból hozott - lelki minták lebontása történik. A három, bár sokszor különbözőnek látszik, itt és most, bennünk ölt testet. Vagyis nem mással, nem másik idővel, hanem magunkkal és a jelenünkkel kell foglalkozni.

A Plútó, Stephen Arroyo megfogalmazásában olyan, mint egy "lelki sebész", segít elvágni a régihez való kötődésünket, lebontani a múlásra ítélt dolgokat, hogy fejlődésünket serkentse.
A személyiségtranszformáció most elsősorban érzelmi-lelki tartalmakon keresztül érkezik, ami szélsőséges érzelmekkel, bizonytalansággal, lelki felfordulással jár együtt. (Gondoljunk csak az elmúlt napok időjárására. Hogy a nap, jégeső, szélvihar, ború, derű kiszámíthatatlan váltakozása jellemezte-e a bennünk dúló hangulatokat...?)

Az Uránusz szintén a felszabadulást támogatja. Megnyílás az új, a más felé, elszakadás a hagyományoktól, a múltbéli bevésődésektől. Az ő megnyilvánulása szélsőséges és szeszélyes, tele vibrálással, ingerlékenységgel. A két dinamika összetalálkozása a hétköznapokban erőpróbáló helyzetek formájában jelenik meg. Feszültségek jelentkezhetnek fizikai, lelki és szellemi síkon egyaránt.

A feloldás iránya a Jupiter felé mutat.
Ez az irány pedig az életbe vetett bizalom és az önmagunkba vetett hit. Ha engedjük magunkat "beletágulni" a valóságba, hirtelen növekedésre, meglepő felismerésekre számíthatunk.

"Nagyon zajlik." Ez persze nem jelenti azt, hogy varázsütésre heppiendesre fordul az életünk - lásd idő, amit jelenné tudatossággal, tapasztalattal, elmélyült gyakorlással - vagy felszabadult gyermeki léttel lehet tenni. De tartsuk szem előtt: a múlthoz való viszonyulás táplálja a jelent és formálja a jövőt.

Azt sem jelenti, hogy gőzerővel, görcsösen "spiritualizálódnunk" kell. Sőt, ebben a folyamatban a józanság, a realitás, a két lábbal a földön állás a legnagyobb támogató erő.
De nem árt tudni, hogy a mostani elhatározásoknak, döntéseknek piros tollal és kiemelőfilccel aláhúzott jelentősége lesz...
Related Posts with Thumbnails