2015. október 26., hétfő

A bőséghez elengedés kell

Telihold a Skorpió havában

"A fák levelei tavasszal újra kihajtanak és ősszel újra lehullanak. A virágok újra kinyitnak és újra elhervadnak. Újra jön a tavasz, újra jön a nyár, újra jön ősz és újra jön tél. És te természetesen azt mondod erre, hogy nem is lehetne másként, mert így van ez jól.

Miért vagy úgy kétségbeesve tehát, hogy újra elölről kell elkezdd az életedet?"

(Wass Albert)


Régen a földeken dolgozó emberek ösztönösen közel voltak ahhoz, amit ma spiritualitásnak nevezünk.
A spiritualitás nem más, mint jelenlét és összhang a minket körülvevő világgal. "Spirit" Isten lélek-zete, inspiráció pedig az az állapot, amikor befogadjuk, beengedjük - belélegezzük - az univerzális energiákat, és ennek hatására hozunk létre valamit.

Azok, akik együtt éltek, együtt mozdultak a természettel, ismerték a világ szívdobbanásait. Évszakok és elemek (szél, csapadék, napsütés) határozták meg a tennivalóikat, nem pedig olyan mesterséges határidők, mint a hétfők vagy a huszadikák.

Ők még ismerték (és szerencsére vannak egy páran, akik első kézből még ma is ismerik) a világ titkait, hiszen beszélgettek a földdel. Tudták azt is, hogy a "tavaszt ősszel kell előkészíteni", ahogy Bálint György idézi a nagy öregeket.
Mit is jelent ez? Ha bőséget szeretnénk teremteni, itt van az ideje az elengedésnek.

"Városi fejjel" gondolkodva a munkának ott van vége, ha betakarítottuk a termést. Itt meg is szoktunk állni. Akkor, amikor elértük a céljainkat.
Elvégeztünk egy tanfolyamot, mínusz három kilóval befejeztünk egy fogyókúrát, összejöttünk egy csodás férfival/nővel, felvettek minket arra a munkahelyre, amit megpályáztunk. Idővel aztán múlik a varázslat, a tanfolyam éltető energiái nem szivárognak át automatikusan a hétköznapok megvalósításába, a kilók ismét visszaszöknek ránk, a csodálatos másikról kiderül, hogy kellemetlen oldalai is vannak, a munka kezdeti kihívásai pedig unalmas robottá válnak.

Mégis sokszor találjuk magunkat ezen a kiégett határmezsgyén: lépni kellene, mégsem mozdulunk. Olykor csak kifogásokat gyártunk, máskor valódi gyökereket eresztünk és láthatatlan félelmek marasztalnak.

Talán egyszerűbb lenne, ha visszatérhetnénk mi is a természet jól működő ritmusához, a világ valódi törvényeihez.

A Skorpió-Bika telihold tengelye éppen erről szól: elő kell készíteni a talajt, ahova tavasszal vetni szeretnénk.
A Nap-Hold oppozícióját a Neptunusz oldja, így az álmok, a vágyak területén érdemes ásni, gyomlálni, fákat metszeni.

Vannak önmagunkról alkotott elképzelések, amik egy idő után elavulnak. Ezek éppúgy lehetnek énképek, mint jövőtervek. Változunk, ezek miért ne változnának?

Ha olykor nem figyelünk befelé, hanem mindig csak kifelé élünk, lemaradunk önmagunkról is. Trendeket, társadalmi elvárásokat, szülői mintákat, rögzült eszméket (rögeszméket) követünk, a boldogság ideálját hajszoljuk, és nem vesszük észre, hogy azért nem hajtanak ki bennünk, mert nem vagyunk ezeknek megfelelő talaj.

Egy gazda ismeri földje adottságait: napigényes növényt nem ültet árnyékba.
Mi vajon mennyire ismerjük saját természetünket? Mennyire igazítjuk a vágy-magvak elvetését belső igényinkhez?

Nagy változások időszakát éljük. A Plútó-Uránusz kvadrátja egy időre még összerendeződik, a Szaturnusz-Neptunusz feszültsége pedig napról napra szorosabbá válik. Mindig vannak feszült fényszögállások az égi palettán, itt azonban a lassú mozgású planéták összekapaszkodásáról van szó, ami lassú (olykor fájdalmas), ám hosszú távra kiható átalakulásokat hoz.

A Skorpió hónap energetikája a legerőteljesebb transzformálóerő. A földeken is az elengedés ideje: a téli hónapok előkészítése, az elcsendesedés zajlik, lelkünkben is ehhez igazodva tehetünk rendet.

Nézzünk szét magunkban, mik azok a dolgok, helyzetek, érzések, kapcsolatok, vágyak, amik csak "foglalják a helyet", amitől évről évre nem tud megérkezni a várva várt bőség, kiteljesedés. (A Szaturnusznak és a Merkúr-Uránusz oppozíciónak köszönhetően elsősorban a hitrendszerekben és a gondolkodási sémáinkban érdemes körülnézni.)

Minden elengedést befogadás, és minden kilégzést újabb belégzés követ. Minél tisztább, minél felszabadítóbb, minél tudatosabb ez a folyamat, annál közelebb kerülhetünk ahhoz a bizonyos isteni lélekzethez: az inspirációhoz. (Ez a képletben a Neptunusz támogató fényszöge.)
Hagyjuk magunkban ezt az intuitív ént megszólalni. Neki azonban csendre van szüksége...

A telihold időpontja: 2015. október 27. 13 óra 05 perc
Related Posts with Thumbnails