2016. szeptember 21., szerda

Egyensúlyba kerülni

Mérleg jegyébe lép a Nap: 2016.09.22 (16h21p)

fotó innen
"Növekedtek álmotokban, és gazdagabb az életetek, amikor álmodtok.
Minden nap adjatok hálát mindazért, amit az éj csendjében kaptatok.
Gyakran nevezitek az éjszakát a pihenés idejének; igazából a keresés és a találás ideje az.
A nappal a tudás hatalmával ajándékoz meg és kezeteket az elfogadás művészetére tanítja,
mégis az éjszaka az, ami az élet kincseskamrájához vezet benneteket.
A Nap minden élőlényt megtanít a fény utáni vágyakozásra,
mégis az éjszaka az, ami mindannyiunkat a csillagokba emel.
Valóban, az éj csendje szövi az erdők fáit és a kertek virágait díszítő menyasszonyi fátylat,
aztán tékozló ünnepet ülve készíti el a nászszobát,
s ebben a szent csendben fogan meg a holnap az Idő ölében."
(Kahlil Gibran: A próféta kertje)

A Mérleg jegybe lépés az őszi napéj-egyenlőség ideje: itt fordul át az évkerék.
Most pillanatnyilag egyensúly van, de percről percre, óráról órára rövidülni fognak a nappalok és hosszabbakká válnak az éjszakák.

A természet pompás színekkel búcsúzik a nyártól: burgundi vörösre, avarsárgára és óaranyra festi a tájat. A libanoni költőt idézve: "tékozló ünnepet ülve készíti el a nászszobát". A régi hagyományok szerint ez a hónap volt a szüreti mulatságok és az esküvők ideje - utóbbinak főképp praktikus okai voltak. Véget ért a földeken a munka, az időjárás napközben még kellemes hőfokot biztosított. Ráadásul épp tele volt mindenféle földi jóval az éléskamra, így nem volt gond a nagyobbacska vendégsereg ellátása.

A keltáknál Mabonnak hívták ezt az ünnepet. Létezik ugyan egy hasonló nevű férfiisten, akiről az ünnep a nevét kaphatta, de valószínűbb, hogy Mab-bal, a tündérkirálynővel függ össze. Innentől ugyanis a sötét, vagyis az éjszaka női ereje veszi át a hatalmat a nappali (férfi) tudatosság felett.

A modern kor emberének is jóval könnyebb lenne a saját belső egyensúlyát megteremteni, ha együtt mozdulna ezekkel a ciklusokkal. Ha napról napra többet kezdenénk el befelé figyelni és hagynánk, hogy az éj csendje megszólítson bennünket.

Erre a hétköznapok rohanásában nincs lehetőség. Az óra éppúgy 7-kor ébreszt, mint június közepén, hiába van még sötét odakint. És este is ugyanabban az időpontban zuhanunk ágyba, miután végeztünk a házi munkával vagy a tévé nyújtotta szórakozással. Nem is tudjuk teljesen kiszakítani magunkat a mindennapokból, hiszen az iskola, a munkahely, a boltok nyitvatartása nem fog az égi rendhez igazodni.

De egy pici figyelem is elég befelé. Vagy netán napról napra több - önmagunkra, arra, ami legbelül van. A fák is, ha rügyeket, virágokat és bő termést akarnak tavaszra, elkezdenek most gyökeret ereszteni, mélyebb, gazdagabb alsó rétegek felé nyújtózni, hogy fél év múlva már az ég felé nyújtózhassanak.

Hatalmas erőgyűjtő-pontokat jelez előre ez a hónap, de általában azt tapasztalom, hogy ezek bizony könnyen ki is merítik a szervezetünket. Kiegyensúlyozott táplálkozással, mozgással, sok pihenéssel, kikapcsolódással tudunk harmóniát teremteni. Jön a forró fürdők, az illatos teák, a lebilincselő könyvek, az őszi séták ideje!

Ez vár ránk a Mérleg havában:

A Nap belép a Mérleg jegyébe (2016.09.22, csütörtök, 16h21p) és beköszönt a csillagászati ősz. Ebben az időszakban évről évre az egyensúlyozás művészetét tanuljuk, most ez a feladat kiemelt fontosságú.
A Nap együtt áll a Jupiterrel - itt a lehetőség, hogy az önbizalmunkat és az élet pozitív fordulataiba vetett hitünket megerősítsük. Ezzel a belső munkával éppúgy a jövő évi bőséget, (lelki) gazdagodást készíthetjük elő, mint ahogy a fák is csak a felszín alatt mocorognak, és nagyobb lombkoronát álmodnak maguknak.

Még mindig "dolgozunk" a hitrendszereinken, a gondolkodási sémákon (Merkúr-Szaturnusz-Neptunusz kvadrát miatt), de most a másokkal való kapcsolódásunk, együttműködésünk - párkapcsolat, emberi kapcsolatok - kerülnek a fókuszba. Az aszcendens a Bak és a Vízöntő küszöbén segíthet a régi struktúrák áttörésén és megújításán. Zárjuk le, amit le kell zárni ahhoz, hogy valami egészen új kezdődhessen.

09. 23-án a Merkúr végre direktbe vált: beindulhatnak azok a dolgaink, amiket az elmúlt hónapban (rajtunk kívül álló okok miatt) nem tudunk elintézni. Ezen a napon a Vénusz átlibben a Skorpióba, szenvedéllyel fűszerezi a kapcsolatokat. Jó időszak lehet most ismerkedni.

09.26-án direkt mozgásba vált a Plútó is, és reggel 9-kor egzakt együttállásban lesz a Nap és a Jupiter. Remek alkalom fogni egy papírt és egy tollat és elkezdeni összeírni azokat a vágyakat, amiket 2017-ben meg szeretnénk valósítani.

A Bak jegyébe lép a Mars (09.27. 10h07p). Hatalmas akarati erők mozdulhatnak meg. Érdemes ezzel az energiával helyesen és célirányosan gazdálkodni. Olyasmibe érdemes most belevágni, amivel hosszú távra tudunk eredményeket teremteni.

A Mérleg hónap újholdja (10.01 02h11p) szombatra esik, és mivel még érződik a Jupiter-hatása szintén hatalmas erőket rejt ez a konstelláció. Két nappal később az éjszakai égen már megjelenik a vékony holdsarló és együtt ragyog a Vénusszal, érdemes lesz felfelé pillantani!

Ahogy a Merkúr szintén átlép a Mérlegbe (10.07) a kapcsolati kérdések diplomatikus, higgadt tisztázására lesz lehetőség. Vagy a parázs vitákra. Vagy az állati nagy veszekedésekre. Kinek-kinek temperamentuma, és főleg belső egyensúlyi állapota szerint.

A Nap-Uránusz oppozícióra is ebben az időszakban kerül sor (10.15 12h44p), majd másnap hozzá csatlakozik a telihold (10.16 06h23p). Kiemelten feszült időszak, legyünk körültekintőek a közlekedésben, óvatosak a sportban és figyelmesebbek az emberi kapcsolatokban!
Mikorra máskorra, mi is erre a napra tervezzük az előadást, részletek hamarosan!

A Vénusz átlép a Nyilasba (10.18) és tovább alakítja a párkapcsolati elképzeléseinket. A bennünk élő női szerepekkel vagy a mellettünk-velünk élő nők szerepeivel szembesülhetünk.

10.19-én, szerdán a Mars és a Plútó egzakt együttállás a Bakban (13h22p), újabb Átütő erő a cselekvésben. Az év utolsó negyedében bontogatjuk rendesen azokat a falakat! Aki lemaradt vagy lustálkodott, most behozhatja önmagát.

A hónap fináléja egy tízmilliószoros nap lesz (10.22: Lhabab Düchen, a mennybemenetel napja). És innen egy izgalmas fél év veszi kezdetét, mert a következő jegybe lépéseket Nap-Hold kvadráttal tesszük meg. Hogy ez mit is jelent? Erről is fogunk beszélgetni az előadáson!




Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Padparadsa facebook oldalát, itt megteheted.
Related Posts with Thumbnails