2017. április 18., kedd

A létezés pecsétje

Bika jegyébe lép a Nap: 2017.04.19 (23h28p)

"Az élet titka nem probléma, amit meg kell oldani,
hanem realitás, amit át kell élni."
(Frank Herbert)

A Skorpióval kezdődött és a Bikával ér véget az a fél év, amikor a Nap a jegyekbe utolsó negyedes hold-kvadrátokkal lép be. Bár a Nap és a Hold között kialakuló fényszög-kapcsolatok csak néhány napig tartanak, mégis folyamatosan érezhettük a hatásukat, mivel a jegybe lépés pillanata az egész hónapot meghatározó energetikai lenyomat.

A Nap és a Hold a tudatos és a tudatalatti énünkre van hatással, mikor 90 fok alakul ki közöttük, azt belső ellentmondásként, hangulatingadozásként, megmagyarázhatatlan szorongásként érzékelhetjük. Ütközünk az élettel és a külvilág ütközik velünk. Mindez azt segíti elő, hogy felismerjük döntéseink, gondolkodásmódunk és elköteleződéseink felelősségét. A világ olyan, amilyennek érzékeljük. "Nem probléma, amit meg kell oldani, hanem realitás, amit át kell élni."

Ez az egyszerű, de annál lényegre törőbb mondat a világ egyik legnagyobb sci-fi írójának a tollából származik, és az előttünk álló időszak legfontosabb iránymutatása lehet - legalábbis szerintem. A Bika hónap az asztrológiai újév második fázisa, ami a Kosban elindított szándék és akarat kicsíráztatására, fizikai szintű megvalósítására ad támogatást.
Támogatás továbbá a Szűz legelején járó felszálló-holdcsomópont és a Nyilas Szaturnusz királytrigonja a Nap-Merkúr együttállással. Ez szintén fontos, több hónapot végigkísérő konstelláció lesz, csak a Nap helyét az Uránusz veszi majd át.

Asztrológiai értelemben megkezdődött az átrendeződés (Utolsó dallamok). A személyesen túlmutató Uránusz-Plútó kvadrát után a legszemélyesebb Nap-Hold kvadrátok is engednek a szorításon, fel lehet majd lélegezni. Vagy mégsem - ezt döntse el mindenki magában: mert ennek a folyamatnak a velejárója önmagunk, a vágyaink, az elképzeléseink egyre markánsabb felvállalása lesz.

A szavakról és a gondolatokról a tettekre kerül át a hangsúly. Mindaz amit most megteszünk vagy elmulasztunk megtenni az jelentősen kihat az életenergiánkra és a jövőbeni élet-irányunkra. Az individualizmus, a tehetség, az értékek kibontakoztatása mind fontosabbá válik, és ha nem tudunk ebben előre haladni, komoly frusztrációkat tapasztalhatunk meg.

A létezés pecsétjének ezt a tűz jegyekben kialakuló hármasságot nevezem. A pecsét nem más, mint lágy, olvasztható anyagba nyomot hitelesítő, azonosító jegy. A lágy anyag ebben a vonatkozásban a fél év alatt hatalmas változásokon keresztülment énképünk, ami még nem öltött szilárd, magabiztos formát. A belenyomott minta pedig a döntésünk. Kivé akarunk válni? Hogyan akarunk élni?

A pecséttel az értékeket jelölték-óvták, legyen az fontos irat vagy tárgy. Átvitt értelembe a pecsétünk az önértékelésünk lenyomata, ami szintén Bika-analógia.

A Bika hónap égi eseményei:

 
Szerdán, 2017. április 19-én, kicsivel éjfél előtt (23h28p) lépünk be a Bika jegybe. A precessziónak köszönhetően ez az Androméda csillagképen keresztül történik meg. Androméda királylány a rettegett Medúza legyőzőjének legyőzője, aki szépségével és kiszolgáltatottságával varázsolta el Perszeuszt. Érdekes, hogy az ő neve és hasonló a gorgók erőt kifejező nevéhez, azt jelenti "férfiakon uralkodó".

A Vénusz és a Szaturnusz fényszöge kapcsolati játszmákat sejtet. Rengeteg energia vész el ezekben: önértékelésünk rombolása, a másiktól való függés, kiszolgáltatottság, hatalmi harcok. Ezekkel is szembe találhatjuk magunkat a hónap folyamán.

Április 20-án, csütörtökön a Merkúr visszahátrál a Kosba, majd másnap, 21-én (12h32p) a Mars belép az Ikrekbe, remek kis uralmi csere alakul ki közöttük. Könnyedén elterelheti a figyelmünket arról, amiről a Bika hónapnak szólnia kellene: békésen és mindentől függetlenül tegyük a dolgunkat. Fokozódhatnak a viták, mások okolása és a kifogáskeresés. Ha belemennénk ilyen játszmákba nyugodtan vegyük elő ennek a bejegyzésnek a mottóját és ismételgessük magunkban: "Az élet titka nem probléma, amit meg kell oldani, hanem realitás, amit át kell élni."

A hónap újholdja április 26-ra, szerdára esik (14h17p). Az ismeretlentől, az újtól, a fejlődéstől való félelmeink felszabadításában segíthet ennek a napnak az energiája. A Bikához tartoznak a legerőteljesebb ragaszkodásaink, most mégis az újholdja vezethet el bennünket ahhoz, hogy túllépjünk a múlt dolgain.

Április 28-án, pénteken előbb a Vénusz lép át a Kos jegyébe (15h14p), izgalmasak lesznek ezek a 0. fokok, ahogy a Szűz holdcsomóponttal kerülnek interakcióba. Kapcsolati téren érzékelhető még mindig a hatás, de ha együttműködtünk az újholddal, akkor itt már határozottabb kiállással önmagunk mellett.

Néhány perccel később (15h30p) a holdcsomópontok középállása vált jegyet, Oroszlánba érkezik a sárkány feje és Vízöntőbe a sárkány farka. A kollektív karma-feladat változik. Ha nézzük sorba a napok dinamikáját, láthatjuk, hogy fokozatosan növekszik az én-erő, az akarat és az egyéniség felvállalásának a támogatottsága.

Május 1-je, hétfő a kelta hagyományok szerinti Beltane ünnepe, ami a szerelmet, az ifjúságot, a virágzó természetet és a házasság szentségét köszöntötte.

Május 5-én, pénteken a Merkúr megindul előre, az a kommunikációban, a közlekedésben, illetve az ügyintézések gördülékenyebb haladásában lesz érzékelhető.

Május első vasárnapja, hetedike köszönti az édesanyákat.

Következő hét szerdájára, május 10-re esik a telihold (23h43p), aminek szemben állását a Plútó oldja. Újabb égi segítség ahhoz, hogy merjünk változni, lelki és fizikai valónkban is főnix módjára megújulni.

Május 14-ére, vasárnapra tervezem az időszakot lezáró előadást, de a pontos részletek miatt figyeljétek a blogbejegyzéseket!

Május 16-án, kedden (06h07p) a Merkúr ismét belép a Bikába. Rövid hátrálása nyomán sok felismerésre tehetünk szert, ne lepődjünk meg, ha bizonyos dolgokkal kapcsolatban teljesen megváltozik a nézőpontunk vagy a véleményünk. (Függő szavak)

A hónap lezárása a Szaturnusz-Uránusz, illetve a felszálló-holdcsomópont korábban említett trigonja lesz. Szépen ívelt, keretes szerkezet.


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails