2017. április 20., csütörtök

Mint akit egy padon felejtettek

Ikrek jegyébe lép a Mars: 2017.04.21 (12h32p)

"Ha nem vállalod a felelősséget, akkor mások kezébe teszed le a sorsod.
Ha valaki mást hibáztatsz, akkor az illetőtől várod, hogy megváltozzon (...). Akár egész hátralévő életedben várakozhatsz!
Épp elég nehéz saját magadat megváltoztatnod, szabadulj hát meg attól a késztetéstől, hogy másokat megváltoztass."
(Deepak Chopra, indiai-amerikai orvos és író)

Valamiért a Mars mostanság élvezi a hatalmi játszmákat. A Bika jegybe is Vénusz uralmi cserével lépett be, most az Ikreknél teszi ugyanezt: a Merkúr ugyanis alig egy napja hátrált vissza a Kosba. (Az ilyen helyzet mindig felkelti a kíváncsiságomat, hogy valamiféle rendszerességet keressek, és lám, még a következő jegyváltása is egy hármas uralmi cserével zajlik majd le.)

Az asztrológiai képletben minden energia, a hatalmi játszma az én jelzőm erre a felállásra. Ugyanis ez az egyik véglete a megélésének. Ha két karakter a másik területén "esik fogságba", felhasználhatjuk őket egymás ellen zsarolásra. Ez a helyzet sakk-matt, mivel a másik "fenyegetettsége" miatt semmit sem fog tenni az "ellenség" az uralkodóval.

Ebben az esetben mind a határozott cselekvőerő, mind a felszabadult gondolkodás blokkolttá válik. Kettejük legrosszabb tulajdonságai összeadódnak bennünk: ingerültekké, veszekedőssé válhatunk. Gondolkodásunk nem csupán borús, egyenesen pusztító lehet, agressziónkat ezen a fronton élhetjük meg: önmagunk és mások hibáztatásával.

Jellemző lehet erre az időszakra, hogy lépten-nyomon olyan élethelyzetben találjuk magunkat, ahol megpróbálnak minket behúzni ezek a játszmák. Ha megadjuk magunkat, felőrlődünk, kimerülünk, elfáradunk. A Bika hónap kimért, fokozatos előrehaladása helyett ide-oda csapongunk, hol ebbe, hol abba kapunk bele, végül csak az erőtartalékaink merülnek le.

Gyakran fordul elő, hogy észre sem vesszük, hogyan is látjuk a világot, mert megpróbáljuk azt "pozitív gondolkodásba" csomagolni. Ám ha minden szavunk a problémák körül forog, ha úgy érezzük, minden és mindenki ellenünk dolgozik, ha velünk sosem történik semmi jó, ha már megint ugyanabban a kellemetlenségben ücsörgünk - akkor mégiscsak ezen a szűrön keresztül érzékelünk. Negatívum pedig mindig akad: áprilisi hóesés, zilált közhangulat, anyagi bizonytalanság, párkapcsolati kilátástalanság, plusz néhány kiló, gyerekkori sérelmek, okoskodó munkatársak... Mindezt egy közös pont fogja összekapcsolni benned: te magad.

Nehéz helytállni, mikor a tömeg ezt sugározza, de mégiscsak lehet szembe úszni az árral. Nézzük ehhez a fenti energiákhoz való másfajta viszonyulást: egymás felségterületére lépve a két karakter összefog és tanul egymástól. Mindkettő a saját erejét a másik adottságain keresztül bontakoztatja ki. Így parttalan és felesleges veszekedések helyett ott állunk ki magunkért, ahol szükséges. Előbb gondolkodunk, s csak aztán szólunk/cselekszünk.
Komoly probléma szerintem, hogy a legtöbben nem tudunk megfelelően konfrontálódni.
A görög mitológiában Árész (Mars) hadisten imádta a véres küzdelmeket. Nem érdekelte, melyik fél oldalán lép a csatába, csak az, hogy kiélhesse agresszióját, nyers férfierejét. A harctéren gyakran váltogatta az ellenségképeket.

Ha evvel az erővel azonosulunk, akkor könnyen előfordulhat, hogy bizonyos szituációkban elnyomjuk magunkban a véleményünket, sőt a dühünket és ez frusztrációkhoz vezet. Nem szállunk vitába a főnökkel, partnerkapcsolatban csak nyeljük a mérgünket, de valahol ennek ki kell egyenlítődnie. Például a közlekedésben, a gyereknevelésben, a postai sorban állásban vagy az önmarcangolásban kondenzálódik.

Van azonban egy másik archetípusunk is, Pallasz Athéné, aki az igazságos háborúk istennőjeként szerepelt. Ő elsősorban eszével, taktikai érzékével, talpraesettségével és gyakorlatiasságával győzedelmeskedett. Jelenleg szintén a Kos jegyében jár, az ő erényeit is fordíthatjuk a magunk javára.

Izgalmas adalék továbbá, hogy a Szűz 0. fokán álló felszálló-holdcsomóponttal a Mars kvadrátot alkot, illetve hogy az Alcyon nevű állócsillagon keresztül lép az Ikrekbe. Mindezek a mutatók tovább hangsúlyozzák a fent leírtakat. Az elnyomott agresszió nem csupán a jelent szituációk okán halmozódik, hosszú évek (sőt életek) alatt felgyülemlett mintázatok akarnak kitörni bennünk vagy épp mi akarunk kitörni ezekből. Felszabadulásunkhoz észre kellene venni, hogy mi hoztunk létre mesterséges ellenségképeket, túlzó reakciókat.

Bevált recept egyre kevésbé van. Ami az elmúlt években jó "spirituális" stratégiának, önismereti útnak tűnt, az a Plútó-Uránusz kvadrát megszűnésével már nem lesz használható. Tovább potyognak az illúzió-álarcok és ha nem haladunk az élet változásaival, ha nem alkalmazkodunk ehhez az épp most körvonalazódó, még meglehetősen ködös és bizonytalan irányhoz, úgy fogjuk érezni magunkat, mint akiket az élet ott felejtett egy padon... Kulcsszavak a kölcsönösség, az áramlás, az együttműködés lesznek - főképp önmagunkkal szemben.


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails