2018. február 15., csütörtök

Napfogyatkozással indul a Kutya Éve

Újhold és napfogyatkozás: 2018.02.15 (22h06p)

Bevezető gondolat: "Az egyszerűt bonyolulttá tenni mindennapos dolog; a bonyolultat egyszerűvé varázsolni... ez a kreativitás!" (Charles Mingus)


Te jó ég, maholnap 8 éves lesz a blog! Rengeteg minden történt ez idő alatt, de napfogyatkozással egybekötött holdújév-kezdéshez a saját fórumomon még nem volt szerencsém. Utoljára 2009-ben, a Föld Bivaly holdújévnél figyelhettünk meg gyűrűs fogyatkozást, amit ráadásul fél évvel később az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozása követett!

Napfogyatkozás azokon az újholdakon jön létre, amikor a Nap és a Hold pályája jelentős részben fedi egymást, vagyis az együttállás a holdcsomópont-tengelyek közelében található. Technikailag a Hold a Föld és a Nap közé kerül, és a holdárnyék rávetül a bolygónkra.

A napfogyatkozás egy rendkívül erős energetikai-spirituális esemény, ami kiemeli az újholdat - és ezzel együtt a holdújévet is a többi közül.

Informatikában ez a "reboot", az újraindítás. Életünkben számtalanszor - néha tudatosan, vagy rajtunk kívül álló okokból, netán kényszerűségből, olykor pedig észrevétlenül is - lezajlik az újrakezdés. Legjobb verzió, ha saját elhatározásunkból vágunk bele életünk átalakításába.

Adódhat azonban olyan szituáció, amikor nem halogathatjuk tovább, hogy életünket új alapokra helyezzük. Elválunk, elveszítünk valakit, megbetegszünk, megszűnik a munkahelyünk - de a pozitív változások is korrekcióra késztetnek bennünket: szerelmesek leszünk, házasodunk, gyermekkel bővül a család.

Számítógépes rendszereinkkel ellentétben az emberi élet újrainstallálása hosszú folyamat, gyakran visszacsúszunk azokba a viselkedési mintákba, élethelyzetekbe, amik miatt szükség volt a változtatásra.

Abban sem vagyok biztos, hogy totálisan felül lehet ezeken kerekedni, de az önismeretnek köszönhetően hamarabb észrevehetjük és módosíthatunk rajtuk.

Már nem ragadunk évekig egy energiarabló kapcsolatban, nem hagyjuk, hogy kihasználjanak a kollégák, könnyebben szóvá tesszük, ha igazságtalanság ér bennünket, bátrabban vállaljuk fel a véleményünket, és a többi.
A napfogyatkozásos újhold képlet arra hívja fel a figyelmet, hogy itt az ideje gondolkodásunkat átállítani valami egészen másra. A régi sémák már egyre kevésbé működnek, pontosabban egyre gyakrabban vehetjük észre, hogy nem hogy nem visznek előre, de egyenesen akadályoznak bennünket.

A Vízöntő mindig azt tanítja, hogy lássuk felülről, egy magasabb perspektívából a dolgokat, mérjük fel a helyzetet és utána - annak megfelelően cselekedjünk.

A saját álláspontunkkal, vágyainkkal azonosuljunk, ne másokat kövessünk. Ha alaposabban megnézzük a fenti horoszkópábrát, láthatjuk, hogy szinte minden planéta a felszín alatt helyezkedik el. Ez elsősorban belső (lelki) munkára utal. A VII-es ház csúcsán lévő Uránusszal lépünk ki a külvilág elé, ami ráadásul nem csak uralja, de egy kellemes szextil-fényszöggel támogatja is az újholdat.

Mielőtt másokkal megosztanánk az elképzeléseinket, mielőtt nekilátnánk nyilvánvalóvá tenni a szándékainkat, sőt, mielőtt bármivel kapcsolatban elindulnánk, beszélnénk, cselekednénk - figyeljünk egy kicsit befelé. Vizsgáljuk meg a korábbi félelmeinket, az esetlegesen felmerülő kétségeket, sőt, azt sem árt átgondolni, hogy valóban mi akarjuk azt a dolgot vagy másoknak, a társadalmi elvárásoknak, külső nyomásnak igyekszünk megfelelni.

Elhatározásunk legyen sziklaszilárd, belső meggyőződésből fakadó - főképp a Hegyi Kutya Évében.

Hallgassunk az ösztöneinkre, megérzéseinkre, cselekedjünk inspiráltan. Ez a fajta kifinomult kreativitás a Mérleg aszcendensből és a Halakban járó Vénuszból is adódik.
A Száb-orákulum a kör mind a 360 fokához egy-egy képet rendel hozzá (sabian symbols). Az újhold a Vízöntő 28. fokán áll, amihez a következő képi megjelenítést társítjuk: kivágunk és felhasogatunk egy fát, hogy elegendő tüzelőt biztosítsunk a télre.
Maga a fa a természet ajándéka - ezek a rendelkezésünkre álló lehetőségeink, amik ott állnak körülöttünk. De ahogy a fenyőből sem lesz magától tűzifa, úgy a lehetőségeinkkel is előrelátó módon kell bánni. Fel kell dolgozni, elő kell készíteni őket, mielőtt felhasználnánk azokat.

A képlet két kvadrátot - akadályozó tényezőt - mutat. Az egyik a Jupitertől érkezik az újholdra. Ez az a helyzetkezelés, amikor kapkodunk, fontoskodunk, túlpörgetjük magunkat. Csak lendületből dolgozunk, de hiányzik az átgondoltság, az újszerű, kreatív megoldások keresése. Hajlamosak lehetünk nagyon lelkesen ismételgetni a hibákat anélkül, hogy észrevennénk ezt. A másik a Mars-Neptunusz fényszöge. Előrelátó tervezés híján emiatt is könnyen elillannak az energiák, kifolyik a kezünkből a megvalósítás.

A régi típusú működés már nem fog menni, ha ezzel próbálkozunk, azt vesszük majd észre, hogy "letilt minket a rendszer".

Vagyis elakadunk, megfeneklünk. Az új "működésmódot" nagyon tudatosan kell felépíteni. A legjobb módszer erre, ha odafigyelünk magunkra. És amint észrevesszük, hogy zsigerből, megszokásból reagálunk, álljunk meg egy kicsit és gondoljuk át a dolgot -ez az a bizonyos magasabb perspektíva. A megértés rengeteget segít.

A Kutya Éve elsősorban az önmagunk iránti hűség és elkötelezettségre irányítja a figyelmet. Csak erre tudunk a jövőben stabilan alapozni.

A témához kapcsolódó cikkek:

2017 a Kakas éve
2018 A hegyi kutya éve
A Vízöntő korszak

Related Posts with Thumbnails