2013. szeptember 4., szerda

Nagytakarítás ideje: újhold a Szűzben

"Az embereknek meg kell érteniük, hogy senki sem játszik cinkelt lapokkal, egyszer nyerünk, másszor veszítünk. Ne várd, hogy visszakapj valamit, ne várd, hogy észrevegyék az erőfeszítéseidet, hogy felfedezzék a tehetségedet, hogy megértsék a szerelmedet. Minden egyes ciklust le kell zárni.
Nem büszkeségből, nem azért, mert nem bírsz tovább harcolni, nem is gőgből, hanem egyszerűen azért, mert már nem része az életednek.
Zárd be az ajtót, cserélj lemezt, takarítsd ki a házad, rázd ki a porrongyot. Felejtsd el azt, aki voltál, és legyél az, aki vagy."
- Paulo Coelho -

2013. szeptember 5-én, csütörtökön (budapesti idő szerint 13h38p) a Nap és a Hold együtt áll a Szűz jegyében. Az újhold a megújulás, az új kezdet lehetőségét rejti magában annak a jegynek az energiáján keresztül, ahol a planéták épp tartózkodnak.
A Szűznél az apró, lényegtelennek tűnő, ám észrevétlenül napi rutinná merevült dolgainkban, szokásainkban, életmódunkban végezhetjük el a nagytakarítást. 

Tegyünk rendet (a fejünkben)
A Nap-Hold együttállása a 9-es házba kerül, ennek jellegét erősíti a Nyilas aszcendens - vagyis a világkép, a hitrendszer, az ideálok, a dolgok értelmének a megtalálása kap fontos szerepet.
Az MC szintén a Szűzben áll, amit az uralmi Szűz Merkúr lényeglátásával, kristálytiszta logikájával és megkülönböztető szellemiségével emel a magasba. (Itt áll az Oroszlán csillagkép β csillaga is, a Denebola, ami nagy feszítőerővel, lendülettel támogatja a gondolat-átalakítási folyamatokat. De idegességet, idegi túlfeszítettséget is okozhat ezekben a napokban.)
A két tengely változó jegyekben van, vagyis kimozdítani próbál bennünket a rögzült élethelyzetekből. A Nyilas merész álmait a Szűz kishitűsége letöri, nem mer beletágulni a saját valóságába. Az önbizalomhiány belülről vagy kívülről is megerősítést nyerhet "nem kéne", "ne csináld", "úgysem sikerülhet" mondatokkal.
Ennek leküzdésében, feloldásában a fényszögkapcsolatok jelölik ki az utat. Hagyjuk magunkat keresztülvezetni a Plútó (személyiség és a lélek transzformációja), az Uránusz (metamorfózis) és a Jupiter (jövőbe vetett hit és bizalom) tartalmain, hogy megtisztulva visszaérkezhessünk a kiindulási pontra (önbizalom és érzelmi gazdagság). Oda, ahol képessé válunk az álmainkat megvalósítani a mindennapokban. 

Új alapokra épülő rend
Újholdnál a szellem és a lelek, a tudat és a tudatalatti energiája összeadódik és erős egységet alkot, így tökéletesen azonosulhatunk az elhatározásainkkal. A Szűz esetében a rendteremtés vágya ölt testet, akár a munka területén szeretnénk változásokat, akár az egészségünk javításán akarunk munkálkodni vagy az életmódunkon változtatni - itt az ideje.
De akár az egész életünk stabil alapját képező megszokások és mindennapok sűrű hálóját is újraszőhetjük azáltal, hogy elkezdünk másképp gondolkozni önmagunkról. A Szűz a betakarítás ideje, mikor az értékes termést el kell különíteni a sérülttől, különben az megrohasztja, megfertőzi az épet.
Ezt a szelekciót a gondolatainkban, elképzeléseinkben is megtehetjük: dobjuk ki, ami akadályoz, ami hátráltat, ami már haszontalan, válasszuk külön azoktól, amik a jól-létünket, az egész-ségünket szolgálják. Ez a folyamat azért problémás, mert a káros megszokások is olyan mélyen belénk ivódnak, hogy nehezünkre esik megválni tőlük. Hisz hozzánk tartoznak, a részünket képezik. elsősorban nem a dohányzásról, a sorozat-függésről vagy a kóláról beszélek, hanem azokról az elképzelésekről, miszerint "úgysem viszem semmire", "nekem nem jár jobb élet", "én ezt nem érdemlem meg"... és még sorolhatnám.
A Szűz áldoz az isteneknek, de ő maga sosem válik áldozattá. Azért szűz, mert érinthetetlen. Mert a lelke tiszta. De a megtisztulás áldozattal jár. Az áldozat nem az erőn felüli lemondást, az önmagunk ellenében meghozott, kényszerű kompromisszumokat jelenti, nem is véráldozat és a legkevésbé sem mártíromság.
Hanem könnyű szívvel és örömmel megtett elengedést, mert minden áldás ezekből az áldozatokból születik.
Related Posts with Thumbnails