2018. január 23., kedd

Az egyediség évezredei

A Vízöntő világkorszak

"– Nektek önállóan kell gondolkoznotok! Ti mind egyéniségek vagytok!
– Igen, mi mind egyéniségek vagyunk!
– Ti mind különbözőek vagytok!
– Igen, mi mind különbözőek vagyunk!
– Én nem…"
(Brian élete című film)


A Hair című musical egyik leghíresebb betétdalának köszönhetőn már szinte mindenki tudja, hogy létezik az úgynevezett Vízöntő-kor ("This is the dawning of the age of Aquarius"), de arról már kevesebbet tudunk, mik is azok a világkorszakok.

A világnaptár olyan, mint a mi asztali naptárunk, csak jóval nagyobb léptékű. Teljes terjedelme: 25.920 év, ami tizenkét, 2.160 éves csillaghónapra (éra/világkorszak) oszlik. Egy világnap 72 évnek, mondhatni egy átlag emberi életnek felel meg.

Az asztrológiai új évek nagyjából március 20-án, a tavaszi napéjegyenlőséggel kezdődnek. Az, hogy ez az úgynevezett tavaszpont melyik állatövi jegyben jár, meghatározza egy adott korszak alapenergiáját, ami létrehozza a kultúrát, a kultuszokat, a keleti filozófia szerint a csoportkarmát.

Krisztus születésének környékén a tavaszpont a Halak csillagképben volt. Jézus egyik szimbóluma a hal, eszmeisége pedig az egyetemes szeretet, a spiritualitás, illetve az istenivel való összeolvadás vágya. (Eszmeisége és nem feltétlenül a korszak egészének a megvalósult jellemzője!) Kétezer év elteltével pedig új korszak köszönt be.

A korszakváltások fokozatosan, nem egyik napról a másikra történnek, s mivel emberi mércével mérve nagy időegységekről van szó, a határokat nem is igen érzékeljük. A brakkvizekhez hasonlóan összemosódik a két korszak, az átmenet ezért nagy fokú zavarodottsággal jár. A korábbi értékek, irányelvek és eszmék feloldódnak és az újak csak lassan kristályosodnak ki.

A Vízöntő kor első mérföldköve

A 1789-ben a franciák új jelmondatot tűztek a zászlaikra: "Szabadság, egyenlőség, testvériség". Már maga a forradalom, a lázadás is a Vízöntő jegy sajátossága, az elavult dolgokat igyekszik földig rombolni és valami meglepően újat szeretne a helyére emelni.

A királygyilkosság korábban sem volt ismeretlen jelenség, de fogalmazzunk így, "családon belül intézték". Most pedig a népakarat XVI. Lajos és feleségét guillotine általi halálra ítélte, ezzel az uralkodót a néppel tették egyenlővé.

A társadalmi változásokkal egy időben kezdetét vette  az ipari forradalom: az eszközök és gépek egyre nagyobb szerepet kaptak az emberiség életében. Maga a Vízöntő jelképe is az "eszközhasználó ember". Ábrázolása egy fiatal ember, aki korsót tart a kezében. A mitológia szerint ő Ganümédész, az istenek pohárnoka, aki kristályserlegekbe a halhatatlanság italát, az élet energiáját töltögeti. Mivel a Vízöntő levegő elemű, így ez nem érzelmi hanem szellemi tartalom: tudás.

Ihletett előjelek

Legelőször általában a művészek éreznek rá arra, hogy a világban valami változás készülődik. A Vízöntő kor társadalmi átrendeződését Morus Tamás 1516-ban megjelent Utópiája vetítette előre, amit Bacon Az új Atlantisza (1627), majd Swift Gulliverje (1726) követett. Az idilli utópiák mellett megjelentek a negatív képeket festő disztópiák is.
A 20. század már futószalagon hozta az ilyen típusú műveket: Szép új világ, Orwell: 1984, 451 Fahrenheit, Gépnarancs, vagy a modernebb filmes alkotások: a Mátrix, Az éhezők viadala, A beavatott, Az emlékek őre.

Jövőbelátó képességgel Jules Verne is rendelkezett: hősei 80 nap alatt megkerülték a Földet, tengeralattjáróval merültek vagy a Holdba utaztak. H.G. Wells Világok harcával tágulni kezdtek a tudományos-fantasztikus és az univerzális határok.

Technika és tudomány

 A Halak korszak krisztusi szeretetelvét felváltotta az ész uralma és a tudomány vált bizonyos vagy épp konkrét értelemben vallássá.
A Vízöntőre jellemzős a folyamatos, ugrásszerű fejlődés, ami miatt elég nehéz konkrét tárgyi példákat felsorolni, mi tartozik hozzá. James Watt gőzgépe a maga korában csodának számított, de ma már az autók sem számítanak Vízöntő kori újdonságnak. Legfeljebb a napelemmel hajtott járművek. Ugyanez igaz a számítógépekre, a telefonokra, a konyhai kütyükre, a filmes technikákra: ami ma kuriózum, holnapra tömegtermék.

A Vízöntő korszakban a határok minden értelemben tágulnak. A földről elrugaszkodva a levegőbe emelkedtünk és nekiláttunk a világűr meghódításának.
A legnagyobb után elindultunk a legkisebb felé is: behatoltunk az atomok, elektronok, DNS-ek mikrovilágába. Nekiláttunk keresni a minden átható, halhatatlan energiát (= istenek eledele).

A Vízöntő szimbóluma két vízszintes, fodrozódó hullámvonal, ami levegőben terjedő rezgésekre - fény, hang és egyéb energia - utal. Világunkat ma már behálózzák a láthatatlan hullámok. Az ételeket mikrohullámokkal melegítjük fel. Lézer végeznek szemműtéteket a kórházakban. Egy wellnesshétvégén infraszauna után egyből befeküdhetünk az UV-fénnyel barnító szoláriumba. Műsort szórnak a televíziócsatornák, a mobiltelefonnak köszönhetően bárhol bármikor elérhetőek vagyunk,és az internetre wifivel csatlakozunk.

Ehhez a jegyhez tartozik az elektromosság is, ami a testünkben az idegrendszer szintjén van jelen. Épp ezért a jelen kort egyre inkább felfokozottan, felpörgetetten éljük meg.

Azonos gondolkodók

A Vízöntő jegyhez tartoznak az önként kialakított kapcsolatok. Barátok, az azonos elveket vallók, hasonló érdeklődési körrel rendelkezőek gyűlnek csoportba. A világháló és a social media ennek a jegykarakternek a legszembetűnőbb megvalósulása. A Facebook az egyetemisták számára létrehozott társasági oldalból nőtte ki magát.

Ezeken a felületeken nem csak a közvetlen környezetünkkel tarthatjuk a kapcsolatot, de olyan emberekkel is barátkozhatunk, akiket sosem láttunk személyesen, netán a Föld másik sarkában élnek, mégis van bennünk valami közös. Például egyformán érdekel bennünket a tengerek élővilága, szeretünk orchideákat gyűjteni vagy együtt rajongunk egy énekesért. Csoportokhoz csatlakozunk, közösségeket építünk, idegen emberek fotókkal dokumentált életét követjük.

A tradicionális kapcsolatok, a korábbi világkorszak családi értékei felbomlanak. Ezért van sok válás, patchwork-család, hagyományostól jócskán eltérő együttélés. Hasonló, de más elvi indíttatású folyamat zajlott le a korai kereszténység ideje alatt is, várhatóan azonban előbb-utóbb ismét kialakulnak majd az új családmodellek. A jelenséget szintén rengeteg film dolgozza fel, például a Jóbarátokl vagy a Szex és New York, ahol az érzelmi támogatást, a biztonságot a barátok jelentik.

A Vízöntő korszak eszméje továbbá a társadalmi lelkiismeret (megint csak egy eszme, remélhetőleg szélesebb körben megvalósul, mint a Halak feltétel nélküli szeretete). Ide tartozik a környezetvédelem, a humanizmus, az elfogadás, de az egyenjogúság is.
Ezek is hosszadalmas folyamatok. A feminizmus az 1800-as évek végén kezdte bontogatni a szárnyait és még ma is folynak a harcok a női esélyegyenlőségéért a bérezésben, a politikában, vagy akár a szexualitásban.

Kreatív önmegvalósítás

Míg a Halak eszmeisége egybe akart olvadni a nagy egésszel, a Vízöntő-kor már azt a kérdést feszegeti, hogy ki vagyok én a nagy egészben.
Ezt a motívumot elsősorban a szuperhősökön figyelhetjük meg (X-Men, Bosszúállók, Igazság ligája). Ők azok, akik kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkeznek - mentális vagy fizikai erővel, gyorsasággal, láthatatlanná válás képességével - ám ami áldás, az átok is egyszerre.
A hétköznapi emberek világába nehezen beilleszthető ez a különbözőség akkor is, ha mindannyian vágyunk valamiféle "szuper erőre".
Hasonló a Beavatottban Trix "elfajzottsága" is - nem bekategorizálható, nem irányítható, nem felel meg egy megszokott sablonnak.

Az elmúlt években szembetűnően megerősödött ez a fajta identitáskeresés, a személyes élethivatás, küldetés megtalálása. Korábban nagyobb hangsúly volt a párkapcsolati, munkahelyi vagy anyagi problémákon, ma már elsősorban egy gyökérből fakadnak a problémák "Vajon az adott párkapcsolat, illetve munka mennyire felel meg az én személyiségemnek?"

A fiatalabb generációk egyre természetesebben orientálódnak ebbe az irányba és választanak magunknak olyan hivatást, olyan kapcsolatokat, akik megfelelnek ennek az elvárásnak. Ezzel együtt átrendeződik a munkavégzés rendje és menete is: jóval nagyobb kötetlenségre vágyunk (például távmunka, kisebb, baráti alapon szövődő vállalkozások) és a feladatainkba szeretnénk egyre jobban belevinni az egyediségünket.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails