2014. május 24., szombat

Katica vagyok! Óvodai jelek üzenetei

"A jelek - néha észrevétlenül, néha egészen jól láthatóan - körülöttünk vannak. Körültekintő értelmezést kívánnak azonban, ha irányadó térképpé akarjuk alakítani őket."
(Paulo Coelho)

Mai napig emlékszem, milyen meghatározó volt az óvodai jelem. Anyu ráhímezte a tornazsákra és a törülközőre is, sőt ott díszelgett az öltözőpolcom felett. Attól a perctől kezdve három évigén voltam a napocska a csoportban.
Felnőttként gyakran meg is feledkezünk róla, milyen jó dolog is a "pöttyöslabdaság" vagy mennyire elkeserítő, ha valaki elorrozza előlünk a cica-jelet és kénytelenek vagyunk beérni a létrával. Hiszen ez lesz az, ami megkülönböztet minket másoktól. Ami különlegessé tesz...
A szimbólumok meghatározó részei az életünknek, pláne, ha ilyen mértékű önazonosságról van szó. Ezért gondoltam, a holnapi gyereknap alkalmából nézzük végig a leggyakoribb óvodai jelek üzeneteit...*

Köszönöm a rengeteg érdeklődést, kérdést, visszaigazolást! Ez csak egy játékos elgondolásnak indult részemről.
Az, hogy az óvodai jelek mennyire jellemzőek rátok vagy a csemetéitekre, döntsétek el a pár soros leírás elolvasása után.
A jelképek, amiket figyelembe vettem a leírásnál egyetemesek, ezekkel találkozhatunk életünk egyéb területein is, például az álomszimbólumokban, a firkákban, a gyerekrajzokban, de a minket körülvevő vizuális világ is ebből táplálkozik. Gondoljunk csak az almára vagy az ablakra, amivel a telefonunkon vagy a számítógépünkön találkozunk, milyen üzenetet hordoz... 

Nagyon régóta ígérgetem, hogy frissítem ezt az adatbázist. Most végre nekilátok. Ábécé-sorrendben haladok, kiegészítem a közben beérkezett kérésekkel és a már meglévő leírásokat is kibővítem.

A/Á

ABAKUSZ

Racionális világlátású, valósághű gondolkodású, precíz és alapos. Az ilyen gyerekek már egész kis kortól kezdve szereti megérteni és letisztázni a fogalmakat, ezért érdemes őket "felnőttesen" kezelni. Meglehetősen kritikusak és picit szkeptikusak is lehetnek.


ABLAK

A világra nyitott, kíváncsi, másokkal könnyen kapcsolatot teremtő gyerekek jele ez. Bár közvetlenségük csupán látszólagos, nagyon alaposan megválogatják, hogy kik előtt tárják fel titkaikat, kikkel osztják meg magukat.

ajándék: fontosak számára az élet apró örömei, főképp azok, amik kézzel foghatóak. Bár látszólag könnyen kiismerhető, gyakran meglepi környezetét. 

álarc: nehezen kiismerhető, mert valódi hangulatát, érzéseit igyekszik elrejteni a világ elől. Optimizmusa, vidámsága mögött is gyakran félelem, bizonytalanság áll.

alma: életvidám, élet- és ételszerető, kreatív. Elképzeléseivel kapcsolatban meglehetősen önfejű és akaratos.

asztal: realista, gyakorlatias és nagy teherbírású. Szereti élvezni mások társaságát, s megosztani velük az élet hétköznapi örömeit.

ásó: képes összeszedetten és kitartóan végezni a feladatait, nem riad meg a kihívásoktól sem. Ha valami felkelti az érdeklődését, szereti alaposan felderíteni, a dolgok mélyére ásni.

autó: aktív, mozgékony és nagyon önálló személyiség. Kedveli a kihívásokat, a versenyhelyzeteket. Szeret mozgásban lenni, nehezen viseli a tétlenséget.


B

babafej: élénk, figyelmes, érdeklődő. Már gyerekként is nyitott másokra, szeretné megismerni, kiismerni az embereket.

babakocsi
: igényli a nagy fokú odafigyelést, de ő maga is bőkezűen osztogatja a gondoskodást, szeret a társaság középpontja, irányítója, szíve-lelke lenni.

bagoly
: van benne valami veleszületett, ösztönös, mély bölcsesség. Intuitív és igen érzékeny, ezért olykor szüksége van az egyedüllétre, hogy feltöltődhessen.

bakancs
: önálló, célratörő és kitartó. Szereti a saját útját járni, felderíteni és megtapasztalni az ismeretlent. Szabadságszerető és független, sok esetben az élet számára egy kaland.

balta: erős és elszánt, akaratát igen határozottan (olykor agresszívan) nyilvánítja meg. Idővel képes önmagán is keményen dolgozni, viselkedésén változtatni. 

banán: különleges, sőt extravagáns személyiség, akinek időbe telik kibontakoztatni tehetségét. Emiatt sokszor kissé kilóg a sorból, nehezen megy a beilleszkedés.

béka: bár tele van érzelmekkel, mégis nagyon megfontoltan tud viselkedni. Fontosak számára az emberi kapcsolatok, szívesen kommunikál. Nem fél a változástól.

bohóc: ellentétes érzelmek jellemzik: kifelé vidám, belül nagyon érzékeny és sérülékeny. Szeret a figyelem középpontjába kerülni. Nagyon kreatív és tele van meglepő ötletekkel. 

boríték: jó kedélyű, optimista beállítottságú, aki szeret ismerkedni, csevegni, könnyen köt kapcsolatokat, de őszinteséggel (pro vagy kontra) lehetnek problémái 

bot: nagy teherbírású, hatalmas lelki és/vagy fizikai energiákkal rendelkezik. Minden látszat ellenére olykor neki is szüksége van támogatásra. Nehezen kér segítséget. 

BÖGRE

A bögre jelű gyerekek nagyon családcentrikusak. Fontos számukra az otthon biztonsága, de másokkal szemben ők maguk is gondoskodóak. Gazdag érzelemvilággal rendelkeznek, nyitottak és befogadóak. Érzéseik erősek, de csak azokkal osztják meg magukat teljesen, akik igazán közel kerültek hozzájuk.

búgócsiga: lendületes, pörgős, aktív (sőt már-már hiperaktív) személyiség. Nagy a mozgásigénye, fontos, hogy energiáit megfelelően "kifussa". Szeret középpontban lenni.

busz: aktív, mozgékony és önálló személyiség, aki azért tud csapatjátékosként is viselkedni. Kedveli a kihívásokat, szeret mozgásban lenni, de csakis a saját tempójában. 

búzakalász: termékeny, kreatív személyiség, gazdag érzelemvilággal, az életről alkotott bölcs meglátásokkal. Áldozatkész. Tevékenységében alapos és kritikus.

C

ceruza:  elsősorban vizuális téren (festés, rajz, fotó) kreatív, aki szeret tervezgetni, létrehozni, olyan elfoglaltságot keres, amiben valódi örömét leli 

cica: változékony természetű, olykor bújós, máskor elutasító, saját érdekeit, vágyait remekül érvényre juttatja 

cipő/papucs: mozgékony, szeret úton lenni, szüksége van a szabadságra, az önállóságra. Célratörő és kitartó. Ha papucs, akkor a kényelem is fontos számára.

citrom: pozitív gondolkodású, élettel teli személyiség, aki a problémás helyzetekből is igyekszik kihozni a maximumot. Érzéseit nehezen rejti véka alá. 

cserepes virág: szereti az élet szépségeit, harmóniára, esztétikára törekszik. Fontosak számára a gyökerei, a család. Gondoskodó típus, aki hajlamos a túlzott önfeláldozásra. 

csiga: finom érzésű, elmélyült, szenzitív, ezért gyakran visszahúzódó, fontos számára az otthon, a biztos háttér 

csillag: álmodozó természetű, aki álmait sosem adja fel, terveit inspirációra hallgatva valósítja meg, művészi hajlamú vagy vonzódik a művészetekhez 

csizma: fontosnak tartja az anyagi biztonságot, a kényelmet, így ennek megteremtésében nagyon célratörő.Szereti a saját útját járni, felderíteni és megtapasztalni az ismeretlent. 

csengő: érzékenységéből keveset mutat meg a világnak, bár nem nagy hangú vagy domináns, mégis szívesen követik őt a többiek 

cseresznye: fontosak számára a kapcsolatok, könnyen beszédbe elegyedik bárkivel, egyedül nem érzi jól magát 

csibe: kreatív, kíváncsi természetű, de védettségre vágyó, fontos számára az otthon és főképp az anya, ám a kisebbek és a gyengébbekkel szemben ő viselkedik gondoskodóan

csörgő: hamarosan

D

daráló: jól alkalmazkodik, még az ismétlődő, monoton tevékenységekben is megtalálja az örömöt. Lassan, fokozatosan, de igen tudatosan fejlődik. Fontos életében a rendszeresség. 

dió: vele született bölcsesség és tehetség rejtőzik benne, ám értékeit nehezen mutatja meg a világnak, türelemre, biztonságra van szüksége ahhoz, hogy kitárulkozzon. 

dinó: kényelmes, komótos, szeret szemlélődni, álmodozni. Fantáziája élénk, szívesen hallgat meséket, talál ki történeteket. A látszat ellenére érzékeny és sebezhető. 

dinnye: megértő, szeretetteljes és biztonságra vágyó. Szándékait egyértelműen és világosan fejezi ki, ám ha nem talál visszaigazolásra, könnyen elbizonytalanodik. 

dob: központi figura, aki nagy hatással van a környezetére. Szereti továbbadni az információt. Nem csak a szavakból ért, a legkisebb rezdülésekre is érzékenyen reagál. 

dobókocka: első pillantásra bizonytalan, mégis könnyen, rugalmasan alkalmazkodik az új helyzetekhez, taktikus gondolkodású, sőt, nekibátorodva hazardírozó is lehet. 

dominó: szeret játszani, mókázni. Rugalmasan alkalmazkodik az új helyzetekhez, taktikus gondolkodású, sőt, nekibátorodva hazardírozó is lehet.

E

ecset: gondos, aprólékos, szívesen belefeledkezik a tennivalóiba. Kifinomult, sőt, akár művészi érzékkel megáldott, de legalábbis nagyon kreatív.

egér: visszahúzódó, kerüli a feltűnést, a látványos megnyilvánulásokat, miközben észrevétlenül, a háttérből mindig eléri, amit akar 

ékszer: nagy becsben tartja az értékeit, akkor is vigyáz rá, ha ajándékba kapta őket, ugyanígy őrzi az emlékeit is, gazdag érzelemvilágát szereti kifejezésre juttatni 

elefánt: lelkileg és/vagy fizikailag erős, kitartó, békeszerető, de ha igazságtalanság éri, robbanékonnyá válik, problémája lehet az élet gyakorlatias oldalának elfogadásával 

ember: szellemi-intellektuális beállítottságú. Elmélyült, sőt kritikus gondolkodású, alapos és figyel a részletekre. Fontos az identitás kibontakoztatása, a szuverenitás megélése. 

eper: érzelmekkel teli, életvidám természetű, aki szereti élvezni az élet fizikai örömeit is, egyszerre ártatlan és kacérkodó, ezzel könnyedén elbűvöli a környezetét 

ernyő: vidám, jó kedélyű, környezete kedveli, mert megértő, beleérző, védelmező, szeret segíteni és mindig azt adja, amire a másiknak szüksége van 

erszény: nagy lelki ereje és munkabírása van, ez abból adódik, hogy nem fecsérli felesleges dolgokra, erősen kötődik a fizikai (anyagi) világhoz

F

fa:  társaságkedvelő, a világ felé nyitott, de szüksége van a biztos, stabil családi háttérre is, kettő összhangjából fakad belső békéje és harmóniája 

fagyi:  első pillantásra színes, vidám egyéniség, aki szereti az élet élvezetes oldalát, de személyiségének van egy olyan része is, amit nem szívesen oszt meg másokkal 

fakanál: kíváncsi, nyitott természetű, szereti mozgásba hozni maga körül az eseményeket, összeismertetni embereket, ám az élet komoly dolgaiba már kevésbé szívesen merül bele 

falevél: társaságkedvelő, jól alkalmazkodó, képes a másokkal való együttműködésre, miközben megőrzi egyéniségét, nem olvad bele a "tömegbe" 

fazék:  praktikus, gyakorlatias gondolkodású, nem fogad el semmit bizonyítás nélkül, lelki stabilitását józansága adja, tudását, tapasztalatait szívesen osztja meg másokkal 

felhő: álmodozó típus, akinek mindig jár valamin az agya. Kedveli a rejtélyeket, a talányokat. A hétköznapi, gyakorlatias dolgokkal kevésbé szívesen foglalkozik. 

fenyőfa és fenyőág: erős akaratú, szilárd jellem, aki nehezen viseli, ha uralkodni akarnak felette, igazán csak azt engedi közel magához, aki tiszteletben tartja önállóságát, elismeri érdemeit 

festőpaletta: színes, kreatív személyiség. Szereti a változatosságot, nehezen viseli az egyhangúságot. Ha elégedetlen valamivel, nekilát átformálni, alakítgatni. 

fésű: fegyelmezett, erős, másokra nagy hatással bíró, ám meglehetősen diplomatikus, nyugodt, békés személyiség. Fontosak számára a külsőségek, kicsit hiú is lehet 

fogkefe: önbizalma gyenge lábakon áll, sokat elégedetlenkedik magával. Ezért másokkal szemben is sokszor bizalmatlan, tartózkodó. Akaratát kissé nehezen juttatja érvényre.

fogó: ha kell, meg tudja védeni magát. Harcias, sőt kicsit agresszív is lehet. Nem csak másokkal, saját magával szemben is meglehetősen indulatos.Vitális, életerős. 

furulya: érzékeny, finom lelkű, harmóniára vágyó, de szenvedélyes természetű. Fontosak számára a kapcsolatok, előbb-utóbb a csoportok központi figurájává válik.

fűrész: hamarosan

G

gereblye: ha az életben akadállyal találkozik, nem menekül előle, hanem nekifog a megoldásának. Tettre kész, aktív, de megfontolt személyiség. 

gólya: kissé különc, elkülönült, elmélyült gondolkodó, aki szeret felülemelkedni a hétköznapi dolgokon és rosszul viseli, ha megzavarják elfoglaltságában 

gomb: biztonságra törekszik, ragaszkodó, stabil és hűséges típus. Bár szereti a külsőségeket, a belső értékeket sokkal többre becsüli. 

gomba: álmodozó természetű, gondolatait, vágyait nem szívesen osztja meg másokkal, ám olykor hirtelen, váratlan ötleteivel lepi meg a környezetét 

gyertya: befelé figyelő, elmélyült, elgondolkodó, szemlélődő, nem kedveli a kapkodást, a sietséget, és nem szeret elhamarkodottan dönteni 

gyík: ismeretlen helyzetekben meglehetősen félénk és bizalmatlan. Óvatosságából adódóan előbb alaposan felméri a dolgokat, majd fürgén cselekszik. Érzékeny lelkű. 

gyöngy: érzékeny, finom lelkű, olykor túlérzékeny mások hangulataira, érzelmeire, anya nagyon fontos számára, akitől nehezére esik elszakadni 

gyűrű: olykor zárkózottnak tűnhet, pedig csak szereti kijelölni a határait, ami mögé nem enged be akárkit. Ha viszont valaki "bekerül a körébe", azzal hosszú távra elköteleződik. 

gyűszű: éles látású, jó felfogású, ám igen kritikus. Csípős megjegyzései lehetnek, amik legtöbbször pontosan "betalálnak". Ő maga azonban kevésbé szereti a kritikát.

H

hajó és gőzhajó: érzelmes, érzékeny típus, intenzív belső élettel, élénk képzelőerővel. Mások hangulataira is meglehetősen fogékony, ezen keresztül befolyásolható.

halacska: intuitív, odaadó, érzékeny, ezért nehezére esik mások hangulataitól az elhatárolódás és időbe telik, míg megtanulja felismerni és követni az álmait, megérzései

háló: ellentmondásos személyiség, nehéz őt kiismerni. Titokzatos és mély érzésű. Mégsem visszahúzódó, tele van tettrekészséggel, tenni akarással. 

hangjegy: komoly, érzelmes lelkületű. Szellemi irányultságú, de a művészetek (vagy konkrétan a zene szeretete) sem áll távol tőle. Kifinomult és kulturált humora van. 

háromszög (triangulum): fontos számára az egyensúly, a harmónia. Könnyen átlátja az összefüggéseket. Akaratát jól tudja érvényesíteni, keresi a sikert, az elismerést. 

hattyú: művészi lelkű, kecses, finom, de félénk és önmagával szemben sokszor bizonytalan. Kreativitása kibontakoztatásával (is) erősíthető az önbizalma. 

házikó: nyitott a világra, önállóságra törekszik, de mindig szüksége van arra a biztos támaszra, ahová visszahúzódhat 

hegedű: érzékeny, finom lelkű, művészi adottságú vagy erős vonzódás van benne a művészetek, a szépség iránt, fontos számára a szerelem 

hinta: dinamikus személyiség, aki ha teheti, mozgásban van. Fizikailag, lelkileg és szellemileg is igényli a változatosságot. Saját belső ritmusai szerint igyekszik élni.

hóember: játékos, bohókás, viccelődő, kissé excentrikus, de igazi egyéniség, aki fényt és melegséget visz a szerettei, barátai életébe 

hordó: jó kedélyű, vidám, hatalmas szívű. Valódi mély érzéseit, sebezhetőségét, érzékenységét csak a legszűkebb környezete ismeri. Családcentrikus és emberszerető. 

hóvirág: szereti az egyszerű szépséget, szerény, romantikus, érzelmes. Tele van kreativitással, akár művészi érzékkel. Nehezen válik felnőtté. 

hold: érzékeny, finom lelkű, olykor túlérzékeny mások hangulataira, érzelmeire, anya nagyon fontos számára, akitől nehezére esik elszakadni

I

iskolatáska: fontosnak tartja, hogy mit gondolnak róla mások. Főképp intellektusával, műveltségével szeret kitűnni a tömegből. Kíváncsi, érdeklődő és szívesen tanul új dolgokat.

J
jelzőlámpa: óvatos és körültekintő. Életében fontos szerepet játszanak a szabályok. Felelősséggel tud másokat vezetni, bár irányítás terén olykor túlzásba is eshet.

K

kacsa: fontosak számára az emberi kapcsolatok, ösztönösen kényelemre, örömökre, jólétre törekszik, bár érzékeny lelkű, hamar túl tud lépni az őt ért sérelmeken

kakas: ötletes és gyakorlatias, elképzeléseit ügyesen megvalósítja. Szereti megmutatni magát a világnak, felrázni másokat, így vezető egyéniséggé is válhat. 

kalapács: erős és elszánt, akaratát igen határozottan (olykor agresszívan) nyilvánítja meg, de idővel képes önmagán is keményen dolgozni, viselkedésén változtatni 

kamion: erős, teherbíró és önálló személyiség. Eredmények elérése érdekében nagyon kitartó. Kedveli a kihívásokat, szeret mozgásban lenni, de csakis a saját tempójában. 

kancsó: fontos számára a család, otthonos, gyakorlatias, nyílt, megbízható, hűséges és őszinte, érzéseit szereti másokkal megosztani (olykor rázúdítani) 

kapa: nem tétlenkedik, ha tennivaló akad, gyorsan nekilát azok elvégzésének, alapos, nem végez félmunkát, szeret a dolgok mélyére ásni 

karalábé: lásd répa


karika: olykor zárkózottnak tűnhet, pedig csak szereti kijelölni a határait, ami mögé nem enged be akárkit. Ha viszont valaki "bekerül a körébe", azzal hosszú távra elköteleződik. 

katica: felszínen könnyed, játékos, lelke mélyén érzékeny és szorongó lehet, vonzódik a mesékhez, felnőttként a misztikumhoz, ha bízik magában, útját szerencse kíséri 

kávéfőző: hamarosan


kendő: vonzódik a titkokhoz, a rejtélyekhez, ő maga is kissé titokzatos, nehezen kiismerhető, szereti a háttérbe húzódva szemlélni a dolgokat

kerítés: szeret távolságot tartani, nehezebben oldódik. Már kis korában komoly, felelősségteljes személyiség. Nem csak a saját, de mások határait is tiszteletben tartja.

kés: dinamikus, sőt kissé agresszív személyiség, aki nem hagyja magát, bátran kiáll az érdekei mellett. Hajlamos a versengésre, a féltékenységre. Szereti a kihívásokat. 

kesztyű: szereti formálni maga körül a világot, de ezt óvatosan, körültekintően, némi távolságtartással teszi, időbe telik, míg saját élete alakítását is kézbe veszi 

kettős kör: fontosak számára a kapcsolatok, főleg a szerelem, erről a témáról már korán romantikus elképzelései vannak. Elköteleződő, szolidáris, hűséges típus. 

kifli:  közösségi érzésű, melegszívű, szociálisan érzékeny, szívesen ad másoknak, képes keményen, olykor erején felül is dolgozni 

kocka: stabilitásra, biztonságra törekszik. Felnőttként nagy hangsúlyt fektet az önismeretre. Általában a nehezebb, kihívásokkal teli megoldásokat keresi a könnyebb utak helyett. 

kocsikerék: lendületes, dinamikus személyiség, aki képes alkalmazkodni a változásokhoz. Bár látszólag gyorsan hoz döntéseket, a maga módján alaposan mérlegel. 

korona: szeret a középpontban lenni, irányítani, kitűnni a tömegből, de az önuralmat bizony sokat kell gyakorolnia 

kosár: szívesen ad, örömmel segít, másoknak vigaszt, biztonságot nyújt, de elfogadni is képes 

koszorú: megelégedettségre, kiegyensúlyozottságra, ám lelke mélyén (komoly) elismerésre vágyik. Képes a hosszú távú elköteleződésre, a mély érzelmekre. 

könyv: érdeklődő, nyitott a világra, szeret tanulni. Ha csukott a könyv, inkább elmélyült, befelé figyelő, intuitív típus, ha pedig nyitott inkább a lexikális ismeretek, az intellektuális dolgok érdeklik. 

körte: lágy, odaadó, fiúként is inkább lányos, érzékeny természet, szereti, ha babusgatják 

kötény: óvatos, figyelmes és kockázatkerülő. A feladatait lelkiismeretesen végzi. Rosszul viseli az igazságtalanságot, a megkülönböztetést, mert ő maga toleráns és elfogadó. 

kukorica: jó kedélyű, vidám, szereti az élet örömeit, de a nagy tömeget nem igazán kedveli. Energikus és aktív, ám akaratát nem mindig tudja kellőképpen érvényesíteni.

kulcs: felelősségteljes, korán érő, kissé távolságtartó típus, aki alaposan megválogatja a szavait és a barátait 

kutya: odaadó, hűséges, megbízható barát, lelkiismeretes, érzelmileg mélyen kötődő, olykor túlságosan is igazodik másokhoz

L

lakat: zárkózott személyiség, aki nem egykönnyen nyílik meg. Ha valakit megszeret, és közel enged magához, ahhoz hűségesen ragaszkodik. 

lámpa: töprengő, elmélyült típus, fontos számára, hogy megértsen dolgokat, ezért nem fogad el mindent feltétel nélkül. Általában az eszére, és nem az ösztöneire hallgat. 

lapát: képes összeszedetten és kitartóan végezni a feladatait, nem riad meg a kihívásoktól sem. Ha valami felkelti az érdeklődését, szereti alaposan felderíteni, a dolgok mélyére ásni. 

lázmérő: ambiciózus, megfontolt. A rendelkezésére álló energiákat igyekszik okosan beosztani, indulatait, érzelmeit pedig kordában tartani. Meg kell tanulnia elengedni magát. 

létra: szellemileg nyitott, érdeklődő, kitartó, nehezen fogadja a támogatást, pedig fontos számára az elismerés, de keményen meg is dolgozik érte 

: lendületes, aki nem szeret egy helyben toporogni. Kreatív, ötletes, aki szívvel-lélekkel követi álmait. Nagy fokú szabadságvággyal bír, ezért nehezen viseli, ha korlátozni akarják. 

locsolókanna: érzelmes, gondoskodó alkat, aki szívesen osztja meg értékeit, figyelmét, energiáját másokkal, bár saját érdekében meg kell tanulnia, hogy ne legyen mindig túláradó 

lóhere: bízik az életben, ezért nyitottan áll hozzá. Képes az alkalmazkodásra, a változásra, szerencséjét annak köszönheti, hogy észreveszi a lehetőségeket. 

lufi: játékos kedvű, tervezgető nagy álmokat dédelgető, fantáziadús, de a hétköznapok szürkeségét fárasztónak találja, így a megvalósítás gyakorolnia kell.

M

maci: lelkileg és/vagy fizikailag is erős, kitartó, játékos, kedves, de azokkal szemben, akiket szeret, harcias védelmező

madár: tele van szárnyaló gondolatokkal, szereti átlátni és megérteni a világ összefüggéseit. Játékos, könnyed és alkalmazkodó, bár szüksége lehet egy meghitt fészekre. 

madáretető: hamarosan


makk: fontos számára a jólét, szereti élvezni az életet. Bízik önmagában, ezért képes hittel, kitartással dolgozni az elképzeléseiért.

málna: érzelmekkel teli, életvidám természetű, aki szereti élvezni az élet fizikai örömeit is, egyszerre ártatlan és kacérkodó, ezzel könnyedén elbűvöli a környezetét 

masni: kedves, romantikus természetű, kötődni tudó és vágyó, fontosak számára a külsőségek, ad a megjelenésére, de figyelmessége nem öncélú, mások felé is megnyilvánul 

méhecske: szeret közösségben, másokkal együtt tevékenykedni, szorgalmas, megbízható, alkalmazkodó, jól eligazodik a hétköznapi dolgokban, bár az önállóságot tanulnia kell 

mérleg: egyensúlyra, igazságosságra és mértéktartásra törekszik. Diplomatikus, bár olykor bíráskodó. Döntéseit objektíven, lehetőleg mások érdekeit is figyelembe véve hozza meg. 

mókus: kommunikatív, nyitott természetű, segítőkészen és kíváncsian fordul mások felé. Szeret tartalékolni, gyűjtögetni és nagy becsben tartja ezeket az értékeit. Tervezgető típus. 

mosógép: maximalista, ezért hajlamos a problémákon sokáig rágódni. Hibáival nehezen békél meg, igyekszik a lehető legtökéletesebben kijavítani őket.

motor: lásd autó

N

napocska: optimista, derűs, életigenlő, a világot pozitívan, bár leginkább csak a saját szemszögéből szemléli, apa fontos személy a számára 

nyuszi: fizikailag és lelkileg is energikus, könnyen regenerálódik. Szeretetreméltó, kedves és meglehetősen harmonikus személyiség, bár bizonyos szituációkban igencsak félénk.

O

olló: kreatív, ötletgazdag és fantáziadús, elképzeléseit szereti gyakorlati síkon is megvalósítani. Kapcsolataiban ragaszkodó, de végletes, ha valaminek vége, akkor vége.

óra: az időbeosztás végletei - már egész kiskorától kezdve, precíz, pontos vagy épp ellenkezőleg, kapkodó, türelmetlen

öntözőkanna: lásd locsolókanna

őzike: érzékeny, kedves és tiszta szívű. Nagyon jók a megérzései, az intuíciói. Együtt érzően támogatja azokat, akik segítségre szorulnak. Naivitását olykor ki is használhatják.

P

palack: titokzatos, rejtélyes, nem szívesen adja ki magát másoknak. Ösztönösen nyitott a spiritualitásra, amit szeretne felszabadítani magában.

palota: gyermeklelkű, álmodozó, aki vágyik a biztonságra, a védelemre. Stabil pontokra, kapcsolatokra és számára ismerős helyzetekre van szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát. 

papírsárkány: játékos kedvű, tervezgető nagy álmokat dédelgető, fantáziadús, de a hétköznapok szürkeségét fárasztónak találja, így a megvalósítás gyakorolnia kell

paprika: iróniával, jó humorérzékkel rendelkezik, olykor azonban hajlamos csípős megjegyzéseket tenni. Nehezére esik az alkalmazkodás, az engedelmesség. 

párna: szüksége van a biztonságra és szereti a kényelmet. Ebből fakadóan hajlamos lehet a lustaságra, érzelmileg is nehezebben mozdul ki egy-egy szituációból. 

patkó: látszólag vidám, bizakodó életfelfogású, aki bízik a szerencséjében. Ám emögött a látszólagos laza hozzáállás mögött nagyadag bizonytalanság is megbújhat. 

perec: finom érzésű, elmélyült, szenzitív, ezért gyakran visszahúzódó, fontos számára a fizikai biztonság, az otthon 

pillangó: szereti a szép, csinos holmikat, álmodozó és kissé naiv, művészi vagy egyéb képességeit olykor időbe telik kibontakoztatni 

pipa: nyugodt, megfontolt, békés természetű. Szeret a háttérbe húzódva figyelni. Ritkán veszti el a türelmét. Érzelmeit, véleményét nem szívesen osztja meg másokkal.

plusz-jel (kereszt): belső konfliktusai és a benne rejlő ellentéteket kell megtanulnia összhangba hozni. Fontos számára, hogy pozicionálja, meghatározza magát a világban.

pohár: fontos számára a család, az otthon. Nyílt, megbízható, hűséges és őszinte. Érzései erősek, de csak azokkal szereti megosztani, akik igazán közel kerültek hozzá.

polip: intuitív, empatikus és találékony. Könnyen alkalmazkodik az új helyzetekhez, mégsem befolyásolható. Pontosan megfigyel maga körül mindent, gyorsan tanul.

poroló: hamarosan

postaláda: szívesen gyűjti össze a híreket, az információkat. Ő mindig tud valami érdekeset mesélni. Optimista, bizakodó természete miatt mások érdeklődve hallgatják. 

PÖTTYÖS BÖGRE

lásd bögre

pöttyös labda: életvidám, játékos, pajkos, keresi és kedveli mások társaságát, könnyen esik szerelembe

R

rádió: szereti figyelni a körülötte zajló események, sőt odafigyel mások véleményére. Ehhez társul jó beleérző-képessége, amivel sokszor szinte ráérez jövőbeli eseményekre. 

répa: gyakorlatias, valóság közeli, ragaszkodó és hűséges, fontos számára a származás, a család, a gyökerek, elsősorban az élet praktikus és érzéki oldalát élvezi 

repülő: spirituális, ötletes, inspiratív. Abban a tevékenységben, ahol örömet és szabadságot talál, erőfeszítések nélkül tud előrehaladni. Hajlamos azonban elrugaszkodni a földtől 

róka: óvatos és elővigyázatos, aki szereti kiismerni, felderíteni a helyzeteket mielőtt cselekedne. Megoldásai ötletesek, cselesek. Igazán csak a szűk környezete ismeri igazán. 

roller: aktív, mozgékony és nagyon önálló személyiség. Kedveli a kihívásokat, a versenyhelyzeteket. Szeret mozgásban lenni, nehezen viseli a tétlenséget. 

rózsa: meglehetősen tudatos, fiatalon is érett személyiség. Teljességre, harmóniára törekszik, ezért igyekszik mindenből kihozni a lehető legtöbbet, legszebbet. 

ruha: fontos számára, hogy mit gondolnak róla mások. Ezért igényes és nagyon odafigyel magára. Olykor túl sok mindenkinek is szeretne megfelelni, ettől bizonytalanná válhat.

S

sál: vonzódik a titkokhoz, a rejtélyekhez, ő maga is kissé titokzatos, nehezen kiismerhető, szereti a háttérbe húzódva szemlélni a dolgokat 

sapka/kalap: bár könnyen beilleszkedik csoportba, közösségbe, saját véleményétől, elképzeléseitől nem hagyja magát eltántorítani, lelke mélyén mindig független marad 

sátor: nyitott a világra, szereti a kalandot, a romantikát. Otthonosan érzi magát szinte bárhol, mert a stabilitást önmagában és nem a külső körülményekben keresi. 

seprű: aktív, tevékeny, aki megbecsüli  az önfeledt, gondtalan perceket, élénk fantáziájával hatással van másokra, szereti irányítani maga körül az embereket, az eseményeket 

sodrófa: hamarosan


süni: éles eszű és leleményes, vigyáz az értékeire, ügyesen megszerzi azt, amit akar, kerüli azokat a helyzeteket, ahol bánthatják, megsérthetik

szaloncukor: fontosak számára a különleges pillanatok, szereti megadni a módját mindennek.Nagyon igényli a szeretetet, a figyelmet, a törődést. 

szánkó: optimista, vidám, eleven, aki szereti, ha a dolgai könnyen, egyértelműen alakulnak, ám ha akadállyal találkozik, időbe telik, míg alkalmazkodik az új szituációhoz 

szék:  fontos számára a fizikai (később anyagi) biztonság, a stabilitás, gyakorlatias gondolkodású, megfontolt, bizonyos helyzetekben már túl kényelmes is 

szekér: hamarosan


szekrény: titokzatos vagy titkolózó, aki nem szereti magánügyeit a nagy nyilvánosság elé tárni. Szereti életét rendben tartani, ebből a biztos, stabil háttérből tölti fel az energiáit. 

szélmalom: szellemi beállítottságú, rugalmas és nyitott gondolkodású. Kiváló közvetítő és átadó. Tanulási feladata, hogy saját hitrendszert alakítson ki és kitartson nézetei mellett. 

szemüveg:  éleslátású, érdeklődő, világra nyitott, aki szereti látni a mélyebb összefüggéseket, megismerni a valódi okokat, de valódi énjét nehezen tárja a világ elé 

szilva: jó kedélyű, vidám természetű, aki az élet egyszerű szépségeit, apró örömeit is tudja élvezni, értékelni 

szív: szociálisan érzékeny, segítőkész, de maga is nagyon igényli a törődést, a szeretetet, érzelmileg meglehetősen kiszolgáltatott 

szivárvány:  álmodozó természetű, színes egyéniség, aki szívesen követ magasztos eszméket, ám a gyakorlati kivitelezést, a megvalósítást folyamatosan gyakorolnia kell 

szoknya: lásd ruha

szőlő: vidám, bohókás és társaságkedvelő természetű, alapvető elégedettség, életigenlés jellemzi, ezért a bőség is áramlik felé 

szőnyeg: szereti a mozgást, a változatosságot. Igaz, eltűri a monotonitást is, de közben a képzelete gyakran egész máshol jár. Karakán, saját életét maga akarja alakítani.

T

tányér/tál: jó érzékkel veszi észre az élet kínálta lehetőségeket. Mások esetleg szerencsésnek gondolják, pedig ő csak nyitott szemmel jár, és van bátorsága elfogadni ezeket.

teknős: fegyelmezett, visszafogott, akár visszahúzódó típus. Megfontolt, képes magán uralkodni. Békés derűt sugároz, ő nem a hirtelen reakciók és a heves indulatok embere.

telefon: jó kommunikációs képességei vannak. Igényli a társaságot, a kapcsolatokat, szereti problémáit, gondolatait megbeszélni, megosztani másokkal. 

televízió: folyamatosan igényli az új impulzusokat, érdeklődő, kíváncsi. Egyedül nem érzi jól magát, társakra, társaságra van szüksége. Sok, színes, főleg felszíni ismerettel rendelkezik.

tojás: az élet szám ára csupa fejlődési lehetőség, termékeny és kreatív személyiség, aki az eredményeivel sosem elégedett, ezért mindig újabb és újabb kihívásokat keres 

torta: szereti élvezni a finom falatokat, a kellemes perceket, igyekszik minden fontosabb momentumnak ünnepélyes hangulatot kölcsönözni. Olykor kissé mohón falja az életet.

tölcsér: szenzitív, érzékeny, befogadó. Szereti megismerni és megérteni az érzéseket. Van benne valami örök báj, ártatlanság, bizonyos helyzetekben akár naivitás is.

törpe: okos, intelligens, agyafúrt. Szívesen szórakoztat másokat, viccelődő természetét felnőttként sem növi ki. Tehetségét érdemes gyakorlati dolgokban is megvalósítani. 

traktor: erős és teherbíró. Eredmények elérése érdekében képes kitartóan, sőt akár monoton módon dolgozni. Akkor teljesít a legjobban, ha hagyják önállóan tevékenykedni.

tulipán: jó ízlésű, igényes, magas fokú esztétikai érzékkel, esetleg művészi képességekkel rendelkezik, szeret a középpontban lenni, de ezt sosem erőszakkal, hangoskodással éri el

: megfontolt, pontos, részletekbe menően precíz. Szeret a dolgok végére járni elvarrni a szálakat. Olykor hajlamos a kekeckedésre, a piszkálódásra, a csípős megjegyzésekre.

tükör: fontos számára a jó megjelenés, a kifinomult ízlés. Maga körül is szereti a szépet. Szüksége van a folyamatos visszajelzésekre, megerősítésre, a kapcsolatokra.

U/Ü

üveg: lásd palack

V

vállfa: letisztult, határozott személyiség, aki bár könnyen alkalmazkodik, mégis minden külsőség, szituáció ellenére megőrzi saját egyéniségét.

varázspálca: hamarosan

vasaló: fontos számára a rend, nem csak fizikai, hanem lelki értelemben is. Szereti elsimítani a problémás élethelyzeteket, így képes a lassú, de biztos előrehaladásra

váza: komoly alaptermészetű, fogékony a szellemi dolgok iránt, érzékeny és intuitív, ezért óvatos és elhatárolódó, sok belső értékkel rendelkezik, kedveli a szépséget, a harmóniát 

virág (mindenféle): szereti az egyszerű szépséget, romantikus, érzelmes, kreatív és művészi, de nehezen válik felnőtté 

vitorláshajó: mindig talál valamilyen tevékenységet - akár egymagában is - amivel leköti magát, lelkileg fogékony, érzékeny, beleérző 

vonat: felfedező, kalandvágyó, nagyszabású terveket dédelgető, de a megvalósításban megfontolt, erejét, idejét jól beosztó, nagy teherbírású 

vödör: fontos számára a család, otthonos, gyakorlatias, nyílt, megbízható, hűséges és őszinte, érzéseit szereti másokkal megosztani (olykor rázúdítani)

Z

zászló: szeret a középpontban lenni, olykor dirigálni is, fontosak számára az elképzelései, amit szívesen meg is oszt másokkal

zsák: hamarosan

*felhasznált irodalom: Feuer Mária: A firka lélektana


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.

564 megjegyzés:

 1. A lányom jele gyöngysor volt, az enyém gyöngyvirág. Mi az üzenetük jeleinknek?
  köszönöm válaszod

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Gyöngyi, micsoda "véletlen" ez a sok gyöngyös hasonlóság a családban! :)))
   A "gyöngy" a holddal van hasonlóságban, míg a gyöngyvirág a kettő kombinációja.

   Kislányod érzékenységéhez még egy nagy fokú kötődésvágy, ragaszkodás is kapcsolódhat.

   Törlés
  2. Kedves Eszter!

   Egy - talán gyakori - jelet nem látok: a hajót. Feltennéd a listára? Köszönöm: HG

   Törlés
 2. És a gólya? :) A másik jelem körte volt, és most is találó. :)

  VálaszTörlés
 3. A perec és a szőlő mi lehet? Köszönöm szépen :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A perec a csigához hasonló jelentőségű, a szőlőt pedig már pótoltam! :)

   Törlés
 4. Lufi, avagy léggömb? Kíváncsi lennék.
  Köszi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. lehet, hogy hőlégballon-pilóta lesz a gyerekből? :)
   egyébként a papírsárkány leírása fedi a tartalmat

   Törlés
  2. Köszi. A papírsárkányra tippeltem :)

   Törlés
  3. Amúgy siklóernyőzött, ismerős megröptette tandemben, 4 évesen. Imádta :)

   Törlés
 5. Szervusz!

  A szeneskannához van ötleted? Mire anyu mindenre ráhímezte átváltották sálra... :)

  Köszönettel: Bea

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. hát, feladtad a leckét!
   A kanna a bögréhez hasonló, de víz helyett szén van benne... Sűrű, mélyről jövő energia. Nagyon erősen ragaszkodik a családhoz, a hagyományokhoz, a gyökerekhez.

   A sál is igényli a fizikai gondoskodást, a melegséget, a törődést, ragaszkodó, hűséges, talán kissé féltékeny.

   Mindkettőnél a kulcsszó a melegség lehet...

   Így mennyire jellemző?

   Törlés
  2. Köszönöm a választ, nekem is a melegség és gondoskodás jutott eszembe közös kapocsként, némi fejtörés után. Van is benne valami....

   Szia Bea

   Törlés
 6. Szia!
  A triangulum jelentését leírnád kérlek?
  Köszönöm
  Zoli

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. nem gondoltam, hogy ilyen jeleket is kiosztanak :)

   Fontos számára az egyensúly, a harmónia, művészi téren teremtő energiák jellemzik. Könnyen átlátja az összefüggéseket. Akaratát jól tudja érvényesíteni, keresi a sikert, az elismerést, ám olykor meglehetősen dacos, akaratos.

   Passzol?

   Törlés
 7. Szia,és a fagyi? Köszi :)

  VálaszTörlés
 8. Szia :)
  Nagyon érdekes volt olvasnom ezt a bejegyzést. Sajnos az én jelemet nem találtam. Szék volt a jelem.
  Kíváncsi lennék ez mit is jelent ;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, örülök!! Széket is beleírtam.

   Törlés
  2. Borzongás, hogy mennyire igaz. :) Köszönöm. Honnan ez tudomány? ;)

   Törlés
  3. Örülök és szívesen!
   A "tudomány" nem más, mint a szimbólumok ismerete. Ez mindenkiben ott van, csak életre kell kelteni ;)

   Törlés
 9. Szia! A (postai levél) boríték jelentését is megírnád? Mindkét nagyobb lányomnak ez volt a jele az oviban.
  Köszönöm!
  Üdv: JULIKA

  VálaszTörlés
 10. Válaszok
  1. Szia Kata,
   Fa már szerepelt, a dominó pedig a dobókockával rokon értelmezésű.

   Törlés
 11. Szia,
  sajnos nincs fent és nem is kérte senki a szánkót :)

  VálaszTörlés
 12. Szia!

  A hajó (vitorlás) jelentése megegyezik az autóéval?
  Köszi

  VálaszTörlés
 13. Szia! Falevelet nem találtam :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Falevéllel kiegészült a bejegyzés! :)

   Törlés
 14. Szia!

  Az én jelem fazék volt, hogy ez honnan jött az óvónéniknek el nem tudom képzelni. Jelenthet valamit?

  VálaszTörlés
 15. Szerintem aranyos jel, fel is tettem!

  VálaszTörlés
 16. Szia!

  A szemüveg mit jelent?

  Köszi!

  VálaszTörlés
 17. Erszény? A fiam létra rá illik a leírás.

  VálaszTörlés
 18. Szia :) jó volt olvasni jelentéseket :):) fülbevalót (régi,kapcsos,kislánykás fülbevaló,viraggal) és szilvát nem találtam. Köszönöm előre is! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi! A fülbevalót lásd az ékszernél, és már a szilva is fent van!

   Törlés
 19. Kedves Eszter! A váza a bögrével hasonlatos vagy más jelentése van? Köszönöm válaszod!

  VálaszTörlés
 20. Szia! Óvónéni vagyok és a Ballagó gyermekeim szárára - gondoltam - jó kis meglepetés lenne az óvodai jelük leírása...sokat "kölcsönöztem", viszont a 1.) kalapács, 2.) eper, 3.) masni, 4.) fenyőfa jelekhez kérek szépen segítséget! :) Köszönöm előre is!

  VálaszTörlés
 21. S még a tulipánra is szükségem volna... :)) Köszönöm! Óvónéni

  VálaszTörlés
 22. Kedves Eszter! Az előbb írtam - de valami miatt nem látom a kérésem, így most újra próbálkozom - hogy óvónéniként kerestem / találtam rá az oldaladra, s mivel a Ballagó gyerekeimnek szeretnék meglepetésül az óvodai jelük leírásával kedveskedni, szeretném kérni a segítségedet a 1.) kalapács; 2.) tulipán; 3.) eper; 4.) csillag; 5.) masni; 6.) fenyőfa; 7.) mozdony / vonat óvodai jelek értelmezésében! :) Előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Óvónéni,
   hamarosan pótolom, a hosszú hétvégére való tekintettel kis türelmedet kérem!

   Törlés
  2. Én a hosszú hétvégére tekintettel dolgoztam...mert holnap, azaz szerdán már BALLAGÁS! :(

   Törlés
  3. Nagyon sajnálom... Nem követem az ovis ballagásokat, így nem tudtam, mikor van.
   Sajnos csak este tudom pótolni, előbb nem jutok hozzá.

   Törlés
  4. Köszönöm!

   Törlés
 23. Kedves Eszter! Nagyon jó ez a lista. Lányom katica volt és pöttyös labda lesz...:)
  Én locsolókanna voltam (mert Kamilla a keresztnevem). Erről tudnál írni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Kamilla, köszönöm, feltettem a locsolókannát.

   Törlés
 24. Nekem locsolókanna volt a jelem :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Éva, locsolókanna is bekerült a listába!

   Törlés
 25. Kedves Eszter
  Az ablak jelentése nagyon érdekelne. :) Köszönöm.

  VálaszTörlés
 26. Az én jelem ötpötyös bögre volt. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor ötszörösen is érvényes rád az üzenete? :))

   Törlés
 27. Kedves Eszter! A vödör nincs a listában. Mi a jelentése? Köszi!

  VálaszTörlés
 28. Kedves Eszter! A fésűt nem találtam a jelek között. Mi lehet a jelentése? Köszönöm a választ! Annamari

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Annamari, kiegészítettem a fésűvel! :)

   Törlés
 29. Kedves Eszter!Bohóc volt a jelem, a férjemé repülő.Ezeket nem találtam.A gyerekeimé megvannak : létra,virág, háikó :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, bohóc és repülő már a listában! :)

   Törlés
 30. Szia! Engem a fenyőág jelentése érdekelne.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, hasonló a fenyőfához: "erős akaratú, szilárd jellem, aki nehezen viseli, ha uralkodni akarnak felette, igazán csak azt engedi közel magához, aki tiszteletben tartja önállóságát, elismeri érdemeit"
   De ehhez nagy fokú érzékenység és alázatosság is társul.

   Törlés
 31. Szia. Ismered a MI A JELED? könyv/ cd-t, Müller Péter Sziámi és Veres Andi munkáját ? FB-on is megtalalod:-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia,
   Nem ismerem, meg fogom nézni, köszönöm! :)

   Törlés
 32. Szia! Megírnád nekem a torta és a kancsó jelentését? Előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia,
   A tortát felvettem a listára, a kancsót megtalálod a "bögre" címszó alatt.

   Törlés
 33. Szia!
  Az én jelem a kettős karika volt, nem tudom ez hogy jutott eszükbe egy oviban. :D Olyan, mint az olimpiai, csak itt kettő van egyben. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia,
   Kettős karikát használják az esküvői meghívókon is, a két gyűrű szövetsége.. :)
   Felvettem a listára, olvasd el! :)

   Törlés
  2. Köszi szépen, ez stimmel. :)

   Törlés
 34. Nagyon tetszik a lista. Az én jelem asztal volt. Az mit jelent?

  VálaszTörlés
 35. Szia az én kisfiam jele a Hegedű ,ez mit jelent

  VálaszTörlés
 36. Szia, a parom jelet nem talaltam a listaban - repa - az mit jelent? Koszonom szepen! Melinda

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Melinda,
   Nem volt könnyű... de fent van a listában. ;)

   Törlés
 37. Szia, az én lányom jele a tojás. (Sárga pöttyös, piros húsvéti tojás) Ez mit jelent?

  Köszönöm szépen!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia,
   az óvó nénik bőven ellátnak kihívásokkal... :) Kiegészítettem a tojással a listát. Gondolom, az ovis tojás-jelek mindig színesek...

   Törlés
 38. Kedves Eszter! Érdeklődnék mi a jelentése a fakanálnak! Köszönettel!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hűha, Norbert!
   Ilyen óvodai jelet is kiosztanak? Nagyon kreatívak ezek az óvó nénik!
   Gondolkodom rajta...

   Törlés
  2. Ilyen nehéz lenne? :-) Ha sikerül, azért még örülnék a jelentésnek!? :-)
   Köszi!

   Törlés
  3. Jaj, Norbert, sajnálom!! Elfelejtettem! :) Mindjárt pótolom!

   Törlés
 39. Válaszok
  1. Szia!
   Ez komoly? Tényleg ilyen jeleket osztogatnak az óvodában? Hasonló egyébként a kalapácshoz.

   Törlés
 40. Kedves Eszter!
  Én arról érdeklődnék, hogy ezek a jelentések honnan származnak, és hogy fejtik ki a hatásukat?
  Egyáltalán lehet ez tudni?
  Illetve a gyermek személyiségének megfelelő jelet kap mindig, vagy a jele változtatja meg a személyiségét?
  Köszönettel,
  Péter

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Péter,
   köszönöm, ezek nagyon izgalmas kérdések!

   Ez a bejegyzés csak egy játékos elgondolás, bár a szimbólumok egyetemesek.
   Ezt veszi alapul az asztrológia, a szimbólumterápia, a grafológia, a pszichológia, de még a marketing is.
   Hogy mennyire felel meg a gyerek személyiségének az általam leírt pár sort, azt a szülők jobban tudják nálam. :)

   Ha hiszünk benne, hogy nincsenek véletlenek, akkor a megfelelő pillanatban születünk meg, a megfelelő nevet kapjuk szüleinktől, és így az óvodai jelek is passzolnak hozzánk.

   Törlés
 41. Kedves Eszter.
  Bölcsiben tulipán voltam...egyértelműen jellemző.
  Oviban KISCSIBE. Ezt nem találtam.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kiegészítettem. A "csibeség" is passzol? :)
   Azt hiszem mindkettőnél a központi szerep a hasonlóság.

   Törlés
 42. Szia, én lányom kacsa :-) bölcsiben és oviban is! Köszönöm előre is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kacsa is a listán van. Illik rá?
   Egyébkén átvihetők a jelek bölcsiből oviba?

   Törlés
 43. Szia Eszter!
  A párom jele kapa volt :)
  Esetleg ha irnál erre is valamit.Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kapa is a sorban. Passzos a párodra? :)

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  3. Szuper :) Sőt ràm a csillag is!
   Köszi,szép napot!

   Törlés
  4. Köszönöm a visszajelzést!
   Neked is szép napot! :)

   Törlés
 44. Szia!
  A DIÓT megírnád légyszíves!
  Köszönöm, szép napot!

  VálaszTörlés
 45. Szia!

  Vitorláshajóra is tudsz írni?
  köszönöm Enikő

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Enikő,
   A vitorláshajó már fent van.

   Törlés
 46. Kedves Eszter,
  mi a helyzet a seprűvel? :)
  Köszi előre is, Szilvi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Szilvi,
   Seprűvel is kiegészítve!

   Törlés
  2. Wow, köszi (a gyors választ is) - találó :-)

   Törlés
  3. Én meg köszönöm a visszajelzést! :)

   Törlés
 47. Szia,
  Az iskolatáskát meg tudnád mondani esetleg?:)
  Előre is köszönöm: Marcsi.:)

  VálaszTörlés
 48. Szia! Lány létemre a pipa jelet kaptam a kedves óvónéniktől. Nagyon utáltam.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Olyan pipa, mint amit a nagypapák szívnak? Vagy olyan pipa, mint amikor kipipálunk valamit?

   Törlés
  2. Nagypapás... :(

   Törlés
 49. Nekem napraforgó volt a jelem... Annak mi lehet a jelentése ? Köszönöm ! Rita

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Rita,
   Ugyanaz, mint a napocskáé, csak közösségibb beállítottsággal.

   Törlés
 50. Szia! Nekem a kocka volt a jelem az oviban! :) ezt is megírnád, hogy mit jelent? Köszönöm, Erika

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Erika, kockával kiegészítettem a listát.

   Törlés
  2. Szia Eszter, nagyon szépen köszönöm. :)

   Törlés
 51. Szia!

  Az ollónak mi a jelentése?

  Köszi

  VálaszTörlés
 52. Nyuszi jelentése?
  Nálunk öcsémnek és a bátyámnak is ez volt a jele :)
  Köszönöm előre is a választ :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Melinda,
   Nyuszit megírtam! És neked a két fiú között milyen jelet osztottak? :)

   Törlés
  2. Kedves Eszter!
   Köszönöm gyors válaszod :)
   Az enyém is nyuszi volt,nálunk ez,hogy úgy mondjam örökölt jel volt :)
   Szép napot neked :)

   Törlés
 53. Kedves Eszter! Nekem az egyik jelem a süni volt, a másik pedig "kistálban a körte". Mert sima körte már volt a csoportban. Az lenne a kérdésem, hogy a körte mellett mit jelent a kistányér? Egyébként a süni és a körte leírása is illik rám. :)
  Köszi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Dorothy,
   a tálban a körte (szerintem) szeret flörtölgetni, ügyesen használja a női adottságait.

   Törlés
 54. Szia! Nekem lóhere volt a jelem, de nem tudom az melyikhez tartozik. Köszönöm a segítséged :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. egész pontosan 4 levelű lóhere :) azt lefelejtettem

   Törlés
 55. Szia!

  Én a málnára és a hóvirágra lennék még kíváncsi!

  Köszönöm!
  B.

  VálaszTörlés
 56. Szia! :)
  Az én jelem palota volt. Tudnál nekem is segíteni ebben? Köszönöm válaszod :)

  VálaszTörlés
 57. Brutál, de kés volt a jelem az óvodában (a '70-es években voltam ovis és kislány!), a tesómé pedig rádió

  VálaszTörlés
 58. Szia! Nagyon érdekes ez az egész. A palack mit jelent? Zöld palack piros cimkével. Kislányom rögtön ezt választotta, pedig még majdnem minden jel szabad volt. Köszi!

  VálaszTörlés
 59. Szia!
  A párom jelét nem találtam a felsoroltak között: kocsikerék. Mi lehet a jelentése?
  Az enyém az egér volt. Utáltam! A mai napig nem félek semmitől sem, csak az egerektől. Pfuj!
  A dédim megjósolta, hogy ha oviba kerülök, akkor kisegér lesz a jelem. Hogy csinálta?
  Köszi a választ!

  VálaszTörlés
 60. Kedves Eszter! Én óvodás koromtól, egészen az óvóképző szakközépiskola végéig rózsa voltam. Egy szálból két pici ágon egy kinyílt és egy bimbós rózsa volt. A száron levelek. :) Nagyon szerettem. Én is így rajzolom, a mai napig is!!

  VálaszTörlés
 61. És a makk? Nem találom :(

  VálaszTörlés
 62. szia,,
  én nyitott könyv voltam,, ez vajon mit takarhat? köszi

  VálaszTörlés
 63. Szia! Az én jelem gyűrű volt.Ez mit jelent? Meg tudnád mondani? Köszi!

  VálaszTörlés
 64. Köszönöm szépen, ez jó móka!❤️
  Szép napot kíván egy virág anyukája esernyő!;-)

  VálaszTörlés
 65. Szia, a szőnyeg mit jelent?

  VálaszTörlés
 66. Sziasztok!
  Az Én jelem piros lufi volt.Sajnos nem találtam meg a listában.Kíváncsi lennék a jelentésére.Köszönöm szépen!

  VálaszTörlés
 67. szia, az én lányom jele masnival átkötött ajándékcsomag volt. Ez mit jelenthet?
  Köszönöm, Niki

  VálaszTörlés
 68. Szia! Lakat jelre lennék kíváncsi! Köszi!

  VálaszTörlés
 69. Szia! Az én jelem babafej volt, két fonott copffal.:)

  VálaszTörlés
 70. szia, a lányom jele masnival átkötött ajándékcsomag volt. Ez mit jelenthet?
  Köszönöm :)

  VálaszTörlés
 71. szia, a fenyőágnak mi a jelentése?

  VálaszTörlés
 72. Nagyon jó bejegyzés, egy másik blog olvtársa hívta fel rá a figyelmünket :).

  Kérdezném is a nevében, hogy lapát (szemétlapát?) mire utal?

  VálaszTörlés
 73. Kedves Eszter, a DÍNÓ jelentése mi lehet????
  Köszönettel Betti Szolnokról

  VálaszTörlés
 74. Kedves Eszter! Az én jelem léggömb/lufi volt. Nem találtam a listában. Megírnád a jelentését?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. engem is érdekelne :) nekem is lufi volt a jelem.

   Törlés
 75. Engem a hóvirág jelentése érdekelne. Válaszát előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
 76. Szia! Nekem "babaruha" volt a jelem.. Jelenthet ez valamit? :) Koszonom ha valaszolsz. Szepnapot!

  VálaszTörlés
 77. Szia,a kisfiamnak a busz a jele.Leírnád a jelentését...
  Köszönöm :)

  VálaszTörlés
 78. Szia Eszti! :)
  Én csiga voltam. :) Találó a jellemzés. ;)
  Barnabás

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Barni! :)
   Kösziiii!!! Pedig mindig azt hittem, hogy te kicsi kis felhő voltál ;)

   Törlés
 79. és a léggömbről mit tudsz? köszi előre is

  VálaszTörlés
 80. Kedves Eszter!
  A szoknya jelentése érdekelne. A kislányom választotta, a drága óvónéni pedig kérésére felvette a listába, mert még nem volt előtte ilyen jel az oviban.
  Köszönöm, "Egy zászló anyuka" :-)

  VálaszTörlés
 81. Szia, ha még van kapacitásod, esetleg a citrom jellemzését szívesen olvasnám! Igazán rendes tőled, hogy erre a rengeteg kérdésre válaszoltál, a bejegyzés pedig nagyon aranyos! :)

  VálaszTörlés
 82. az egyik volt baratom anyukajanak balta volt a jele..
  nagyon nevettünk, mikor elmeselte :D
  jo persze ez igy kesöbb vicces, de gyerekkent biztosan nem annyira..

  VálaszTörlés
 83. Szia. A kisfiam gőzöshajót kapott. Hasonló a vitorláshajóhoz? Köszi.

  VálaszTörlés
 84. Szia! A bátyámé és az én jelem is telefon volt. (Telefonkagyló zsinórral) Előre is köszi a választ :)

  VálaszTörlés
 85. Szia Eszter!Nekem anno ketajtos szekreny volt a jelem az ovoban.Elore is koszonom:-)

  VálaszTörlés
 86. Borosüveg, zöld üveg sárga címkével. Mit jelent? Találó egy fürtös kislánynak, ugye? A gyermekeimnek szerencsére kedves kis jelük lett. Köszönöm, hogy leírod!

  VálaszTörlés
 87. anyuka: banán
  fia: törpe

  VálaszTörlés
 88. Szia az én jelem patkó volt. Ennek mi a jelentése? Köszönöm!

  VálaszTörlés
 89. Kedves Eszter!
  Az én jelem a gyűszű volt. Erre is van esetleg ötleted?
  Köszönöm előre is!

  VálaszTörlés
 90. Kedves Eszter!
  Az én kisebbik kisfiam jele dinnye volt.
  Érdekelne a jelentése.
  Köszönöm! :)

  VálaszTörlés
 91. Kedves Eszter!

  Nalunk a festo paletta szallt generaciorol generaciora :)
  Ha leirnad a jelenteset, nagyon halasak lennenk :)
  elore is koszonom, udv, Noemi

  VálaszTörlés
 92. Engem a gomb érdekelne Köszi!

  VálaszTörlés
 93. És a süni? én az voltam itt nincsen :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Süni fent van: éles eszű és leleményes, vigyáz az értékeire, ügyesen megszerzi azt, amit akar, kerüli azokat a helyzeteket, ahol bánthatják, megsérthetik

   Törlés
 94. Én hattyú voltam.:)
  Hasonlót csak a gólyát láttam.

  VálaszTörlés
 95. És a vasaló? Nekem az volt a jelem:-) válaszodat előre is köszönöm :-)

  VálaszTörlés
 96. Valamiért nem látom a LÁZMÉRŐT!? ;-) Bár, az biztos, hogy nem túl gyakori...! :-)

  VálaszTörlés
 97. Az en jelem fogkefe volt. Az mint jelenthet?

  VálaszTörlés
 98. Szia! Én jelem dob volt. :) Mit jelenthet?

  VálaszTörlés
 99. Kedves Eszter! Ez nagyon cuki! Az enyém cseresznye volt... :) Az öcsémnél volt egy váltás, kíváncsi voltam hogy ez hogy jön ki. Először szőlő volt, aztán hóember és érdekes módon mindkettő majdnem ugyanazt jelenti! És illenek ránk :)

  VálaszTörlés
 100. Az enyém postaláda. :)
  Nem épp egy szerencsés jel, ha le kell rajzolni

  VálaszTörlés
 101. Kedves Eszter! Nekem hajó volt a jelem. Az mit jelent?

  VálaszTörlés
 102. Kedves Eszter !

  Nagyon tetszik az összeállításod.
  Az én ovis jelem a KÁVÉDARÁLÓ volt a 80-as években.Az a hagyományos tekerős változat.Tudod melyikre gondolok?!
  Köszönettel, Kriszta

  VálaszTörlés
 103. Szia Eszter!
  Nekem szív volt az óvodai jelem...és szociális területen dolgozom :)
  Szívélyes üdvözlettel: Szilvia :)

  VálaszTörlés
 104. Szia !A Lufit nem találom pedig már többen is kérdeztük :-) Köszönöm

  VálaszTörlés
 105. szia!
  nekem mérleg volt jelem ,illetve gyöngysor. Kérhetnék egy kis kiegészítést ?:)

  VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails