2017. szeptember 27., szerda

Szívből változni

Jupiter-Uránusz egzakt oppozíció: 2017.09.28 (06h25p)

"Gyere,
közel, közelebb,
még közelebb, kérlek, még, még,
egészen közel, tapadóan-egészen!
– Én akarlak eltaszítani."

(Fodor Ákos: Egy szenvedély anatómiája)

Egy évvel ezelőtt, mikor a Jupiter belépett a Mérleg jegyébe (Újrakapcsolódás) a Ji-King 49. hexagramját választottam bevezető idézetnek: "Bármilyen változásra törekszünk is... először a szívnek kell megváltoznia." Ahogy körbenézek, azt látom, hogy ebben az időszakban bizony, bizony sokan átrendeződtünk érzelmileg. No, de haladjunk sorban!

A Jupiter a Mérleg jegyében a kapcsolati kérdéseket hűvös távolságtartással és objektív mérlegeléssel kezeli. Ítéleteket hoz: ez a kapcsolat velem egyenrangú - maradhat, ez nem - mennie kell. Szépen átrendezgette életünk kapcsolati térképét, bár a megélése kevésbé volt ilyen józan és tárgyilagos. Köszönhető ez a jegybe lépés képletének, amiről ezt írtam anno:

"Sok esetben a Jupiter előbb bontani fog, aztán lát csak neki az építkezésnek. Nyilas aszcendenssel és az MC-n lévő Jupiterrel elsősorban a túlidealizált elképzelésekkel fogja kezdeni. Minden kapcsolatokkal kapcsolatos elképzelést - sőt továbbra is elsősorban hitrendszert - érint. Lehet a háttérben túl magasra tett mérce, önértékelési probléma, rossz tapasztalatok, családi minták, negatív elképzelések magunkról, a másikról (minden férfi/nő idióta). Lehetnek régóta cipelt, lezáratlan kapcsolatok is, amiknek a végére pontot kellene tenni ahhoz, hogy fellélegezve továbbléphessünk."

Ezt tovább fokozta a tavaly november, amikor a Jupiter az Uránusszal került oppozícióba. Ettől a Mérleg végleg kimozdult az egyensúlyából, s elvesztette a tárgyilagosságát. A felszínen vagy a mélyben, megélve vagy elfojtva, de szenvedélyeket és indulatokat korbácsolt. Mindkét planéta nagy "szabadságharcos", így a Kos-Mérleg tengelyt érintve lázadást szítottak minden korlátozó kapcsolat vagy legalábbis kapcsolati modell ellen.

Mindez még messzebbre nyúlik vissza, az Uránusz Kos jegybéli tevékenységéhez köthető, ahol 2010-ben felgyűrte az ingujját és nekilátott az individualizációnak. (Az asztrológia, mint azt már sokszor írtam, dinamikus, egymást követő és egymásra épülő események sorozata, nem statikus és merev képletértelmezés. Ezért tartom fontosnak, hogy nagyban is lássuk az összefüggéseket.)

Szakszóval élve "nem volt piskóta" ez a folyamat, ugyanis a Bakban járó Plútó kvadrátja végigkísérte és segítette, hogy minél teljesebb legyen ez az átalakulás. Maguk a változások emberi mértékkel mérve nagyon lassúnak tűnnek, hiszen maga a fényszög is 7 éven keresztül tartott. Ez azt jeleni, hogy a beépülés a mindennapokba szintén éveket vehet igénybe.
Igaz ez az elmúlt év során felborult kapcsolatokra is. Hogy újra tudjunk kapcsolódni, le kell ülepedni annak, amint - ha tudatosak voltunk - a Mérleg Jupitertől megtanultunk.

Ez a képlet a csúcspontot ragadja meg, itt válik egzakttá a Jupiter és az Uránusz szembenállása. Valójában csak október végén lépnek ki belőle, de két héten belül a Jupiter jegyet vált, amivel meglehetősen csillapodni fog a feszültség.

A Jupiter, akármerre is jár, a legekre törekszik. A Mérlegben ez a legideálisabb kapcsolatokat, a külvilág felől érkező legjobb visszaigazolásokat, elismeréseket jelenti. Itt a legerősebb a vágy a kiegyensúlyozottságra, a megbékélésre. S jött az Uránusz, ami viszont állandóan kibillentette őt ebből. A kötöttség és a kötetlenség konfliktusa zajlott lelkünkben, ami egyre kevésbé viselte el a megalkuvásokat.

Ki akartunk törni és bele akartunk tágulni végre az általunk elképzelt kapcsolatok világba, így azok, amik túl „szűkösnek” bizonyultak, szorítani kezdtek bennünket. Ezek voltak azok, amik már nem szolgálták tovább a Jupiter felől nézve - a személyiségfejlődésünket.

A mostani képlet Mérleg aszcendense, rajta a Nappal és a Bak Hold első negyedes kvadrátjával újabb (utolsó) lehetőséget kínál a lezárásokra: az elakadt válási, különválási procedúrák ismét előtérbe kerülhetnek. Sőt, más itt is felcsillan a decemberben kezdődő Bak Szaturnusz fő mondanivalója: a felelősség kérdése a kapcsolatokban.

A csillagüzenetek, mint azt fentebb is írtam: dinamikusak. Mindenki egyéni módon, saját ritmusa szerint tanul és fejlődik, minden életnek, sorsnak, saját, egyénre szabott dramaturgiája van. Nem kötelező és nem is lehetséges mindenkinek egyszerre és ugyanazokon az életterületeken változni. A Mérleg Jupiter csak FELKÍNÁLT egy lehetőséget arra, hogy a fejünkben lévő kapcsolati képeket átstrukturáljuk. Lesznek, akiknek újabb, magasabb szintű kapcsolódásokat fog hozni a jövő év, míg másoknak a kapcsolatokon keresztül fogja tanítani a felelősségvállalást.

A lényeg, hogy minél inkább szívből és ne érdekből tudjunk kapcsolódni. A Skorpióban a Jupiter úgyis szenvedélyesebb hangvételre vált, így ha még van mit elengedni, azt Fodor Ákos útmutatását követve engedjük közel magunkhoz, hogy el tudjuk végül önszántunkból engedni. Szeretni szenvedélyesen és lezárni: ugyanúgy. Teljes szívből kell.


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails